Spektakularno zatvaranje Habanos festivala: Boris Beker "Habanos Man of the year"

U programu učestvuje preko 300 različitih izvođača. A zvezda programa je bila Omara Portundo, nekrunisana kraljica Kubanske muzike. Jedna od zvezda čuvenog filma «Buena vista social club». Iako u već poodmaklim godinama ona je imala nastup preko sat i po vremena. Iako joj je bilo teško da siđe niz stepenica sa pozornice i za to joj treba pomoć, sa lakoćom je plesala sa gostima koji su bili isred bine.

(old_image)
Ova večera izgleda kao u zlatno doba Havane kada se ovde okupljala društvena elita sa namerom da u potpunosti uživa. Dame u večernjim haljinama muškari u smokingu ili crnom odelu, izuzev nekolicine nevaspitanih posetilaca iz Amerike koji verovatno ne veruju da postoji takav event na Kubi pa nisu shvatili napomenu za dress code koja se nalazi na pozivnici i programu pa su došli ležerno obučeni kao za, recimo, nedelji roštilj.

Inače od poznatih ličnosti su na večeri bilprisutninekadašnji teniski šampion, Boris Beker i poznati holivudski glumac Deni Glover. Kao poznata ličnost koja se zalaže za promociju uživanja cigara širom sveta, Boris Beker je poneo titulu "Habanos Man of the year".

(old_image)

Koncept gala večere je ono što bi svaki uživalac duvana poželeo. Odabrana jela uparena sa vinima iz Rioje i naravno, selekcija od 4 Partagas cigare. Cigare su tradicionalno još od XIX veka bile deo tadašnje gastronomije. Nijedna ozbiljnija večera nije mogla da se završi bez uživanja cigara i ispijanja Cognaca ili portoa. Postoje pisani tragovi o tome da je još u to vreme bilo večera koje su posle dva jela imale pauzu za cigaru koja traje oko 40 minuta, da se ne bi pušilo za stolom za kojim se jede i kasnije bi se nastavljalo sa večerom što se praktično može smatrati ozbiljnom pretečom slow fooda.

Na kraju večere je predstavljena Partagas Lusitania Grand reserva. Ova veličanstvena cigara je izrađena od listova duvana koji su ubrani još 2007. Godine pa 5 godina su pažljivo fermentirani da bi razvili raskošne arome koje ni jedan drugi duvan na svetu nema mogućnosti da iznedri. Ova cigara duga skoro 20 cm je zaista fantastično finale gala večere. Tokom ove godine biće napravljeno samo 5000 numerisanih kutija, oko kojih će se uživaci otimati i male su šanse da će neka ostati do sledećeg festival na tržištu. Autoru ovog izveštaja je upravo Partagas Lusitania bila prva cigara u životu pre skoro 20 godina. Zbog toga nije realno očekivati objektivan sud o tome koliko je dobra ova cigara. Sve u svemu vrhunac večeri se približavao u ležernoj atmosferi. A vrhunac večeri je dobrotvorna aukcija hjumidora koje su dizajnirali poznati Kubanski umetnici.

Na ovoj večeri je bilo preko 1200 posetilaca iz celog sveta i sav prihod ide za Kubansko zdravstvo. Pored prihoda od prodaje ulaznica značajna sredstava se prikupljaju akuckijom unikatnih humidora po završetku večere. Ovu aukciju od prvog festivala vodi Simon Chase, britanski ekspert sa cigare. Ovaj neverovatno šarmantni i duhovit 70 godišnjak je apolutno najveći autoritet u svetu cigara. Tokom svih ovih godina prikupljena su značajna sredstva svake godine. Kuriozitet je da je ove godine prikupljeno prvi put preko milion evra od ustanovljavanja ove akcije.

I dok su se gosti već polako razilazili to je već značilo da se svima polako bliži povratak kući sa Kube i da prepričavaju događaje sa ovog festivala, do sledećeg za godinu dana kada će većina od njih ponovo okupiti, a neki od njih i po 16. put...

Autor: Zdravko Brkić

Pogledajte još