Beograd i Priština se ipak dogovorili, nausaglašeni oko sudija

"Izvor je naveo da su dve strane već postigle dogovor o izvršnim ovlašćenjima za buduću "Zajednicu srpskih opština", koja će zameniti "paralelne" institucije koje finansira Srbija i koja će delovati pod sveobuhvatnom kontrolom Prištine

Dve strane se još nisu dogovorile oko toga ko će, pored Euleksa, biti zadužen za imenovanje sudija na severu Kosova, rekao je taj diplomata.

"Izvor je naveo da su dve strane već postigle dogovor o izvršnim ovlašćenjima za buduću "Zajednicu srpskih opština", koja će zameniti "paralelne" institucije koje finansira Srbija i koja će delovati pod sveobuhvatnom kontrolom Prištine", navedeno je u tekstu.

Balkan insajt je podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovala danas u Beograd, posle Prištine, kako bi pokušala da reši pitanje budućeg oblika pravosudnog sistema na severu Kosova.

Eštonova je, posle sastanka u Prištini s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, premijerom Hašimom Tačijem i liderima opozicije, izjavila da je tema razgovora bila sprovođenje dosad postignutih dogovora i potreba da se razgovori o otvorenim pitanjima što pre realizuju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić izjavili su, posle razgovora sa Eštonovom, da dogovor nije postignut, ali, dok je Nikolić rekao da Beograd nikad nije bio bliže sporazumu koji bi omogućio da ljudi na Kosovu imaju šansu da žive bolje, Dačić je kazao da dogovora neće biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština.

Nikolić i Dačić su se, na zajedničkoj konferenciji za novinare, složili da dogovor Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština još nije postignut, a da je "zapelo" kod saglasnosti oko nadležnosti te zajednice, pri čemu je Nikolić izrazio optimizam i dodao da je i Eštonova umereni optimista.

Balkan insajt je podsetio da dve strane na sastanku u Briselu 4. marta nisu uspele da postignu dogovor, pošto je Priština tražila da Srbija raspusti takozvane paralelne strukture na severu, dok se Beograd zalagao za širu autonomiju za sve oblasti na Kosovu nastanjene pretežno Srbima. Naredna runda dijaloga najavljena je za 20. mart.

(Beta, Kurir)

Pogledajte još