Neuspeo bojkot sednice o radu Haškog tribunala

Ovu informaciju potvrdio je i predsednik GS UN Vuk Jeremić, koji je za naš list izjavio da pokušaj organizovanja bojkota nije uspeo.

"Prve su se prijavile Turska i Hrvatska, a potom Švajcarska i Brazil. U prvom danu to su učinile i Evropska unija, Argentina, Pakistan, Kolumbija, Palestina, Egipat..."
, navodi dobro obavešteni sagovornik “Blica”.

Jeremić nije želeo da govori o učesnicima, ali je zadovoljan što je prevaziđen težak psihološki momenat pritisaka, što bojkot definitivno nije uspeo i što je sada izvesno da će se javna rasprava održati.

"Odoleli smo pritiscima da od ovog događaja odustanemo i sada je jasno da organizovani pokušaj bojkota nije uspeo. Države članice UN su od utorka počele zvanično da se prijavljuju za učešće, u velikom broju. Ovo je prvi put da se tema međunarodnog krivičnog pravosuđa pokreće u otvorenom formatu GS UN, i mislim da smo ovom odlukom napravili značajan doprinos debati po jednom izuzetno važnom pitanju za međunarodne odnose"
, navodi Jeremić za “Blic” i objašnjava da će svaka država imati slobodu da iznese svoje stavove, koji će postati deo zvaničnog dokumenta UN.

Debatu koja će biti podeljena u dva dela otvoriće Vuk Jeremić i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. U prepodnevnom delu će učestvovati predstavnici država, dok će po podne biti održana dva panela - jedan posvećen pravdi, drugi pomirenju.

"Srbiju će na popodnevnom panelu predstavljati direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac i istoričar Čedomir Antić. Ostala imena učesnika čuvaju se za sada u tajnosti jer se događalo da zbog pritisaka ljudi koji su zvanično potvrdili učešće, posle nekoliko dana odustanu. Zato će konačan spisak biti objavljen na sajtu GS UN 24 sata pred početak debate", navodi izvor “Blica”.

Među onima koji su zbog pritisaka odustali su, kako navodi naš izvor, Kenet Rot, direktor „Hjuman rajts voča“, Tina Intelman, predsednica Parlamentarne skupštine zemalja potpisnica rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, kao i predsednik Međunarodnog krivičnog suda Sanghjun Song.

Ranije je najavljeno da će u prvom delu Srbiju predstavljati predsednik Tomislav Nikolić. Jeremić neće biti među učesnicima, već će otvoriti i zatvoriti debatu.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još