Otkrivena formula koka-kole?!

Jedna od najčuvanijih tajni na svetu je: kako se pravi ta koka-kola?

Bezalkoholno osvežavajuće piće, koje je ušlo i u filmove, pije se širom planete. Ali, tvorci ovog pića su decenijama unazad krili kako se ono uopšte pravi.

Međutim, da li je ta tajna "provaljena"? Izvesni Klif Kladž iz Džordžije (SAD) tvrdi da je u starim kutijama sa papirima pronašao i originalni recept za pravljenje koka-kole!

On sada pokušava da proda recept za 15 miliona dolara preko sajta eBay. Početna cena je pet milion dolara.

Kladž, koji se bavi antikvitetima, tvrdi da je među stvarima koje je kupio na jednoj aukciji pronašao i formulu iz 1943. godine koji otkriva kako se pravi koka-kola. Recept je, navodno, pripadao jednom hemičaru iz Džordžije.

Njegova pretpostavka je da je kompanija Koka-kola poslala ovom hemičaru listu neophodnih sastojaka, s obzirom na do da je bio rat pa je bilo teško doći do svih potrebnih elemenata.

"Ne nailazite na ovakve stvari svaki dan. Tu su i pismo i formula i proces proizvodnje. Verujem da je ovo recept za pravljenje koka-kole", izjavio je Kladž.

Amerikanac iz Džordžije, Klif Kladž tvrdi da je našao stari recept koji otkriva "tajnu" pića koji pije cela planeta, koka-kole.

Ovo piće je izmislio Džon Pemberton davne 1886. godine, apotekar iz Atlante, koji je koka-kolu prodavao u svojoj radnji. Pravu popularnost koka-kola je stekla desetak godina kasnije kada je biznismen Grigs Kendler otkupio prava na ovo piće i potom je putovao po SAD i reklamirao ga.

Međutim, do dan danas nije poznato kakva je originalna formula koka-kolu, one koju je pravio Pemberton. Kompanija Koka-kola je čuva u najstrožoj tajnosti. Formula se drži pod debelom zaštitom u Muzeju Koka-kole u Atlanti.

Izvor: Mondo

Pogledajte još