Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Nagradu "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa, a u užem izboru za prvog dobitnika su reditelj Andrej Nosov, Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, odeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije MUP-a, prva trans osoba koja je javno pričala o trans problematici Gordana Mitrović i Ministarstvo pravde i državne uprave.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO – The International Day Against Homophobia and Transphobia) u svetu se obeležava od 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

Danas će biti predstavljen Izveštaj o stanju ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji za 2012. godinu, a u Kulturnom centru "Grad" biće održana panel-diskusija "IDAHO talks" i otvorena izložba domaćih vizuelnih umetnika i grafičkih dizajnera "Signal".

Na Studentskom trgu biće organizovana akcija "Šareni piknik" tokom koje će grđani moći da razgovaraju sa LGBT aktivistima, učestvuju u kvizu, a biće deljeni promotivni materijali i drugi prigodni pokloni.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, zaštitnik građana Saša Janković će u svom sedištu razviti LGBT simbol - zastavu duginih boja.

Janković je poručio da su seksualna orijentacija i rodni identitet lična stvar, ali da se zaštita prava na različitost tiče svih.

Kako je navedeno u saopštenju zaštitnika građana, zaposleni u organima javne vlasti - obrazovanju, policiji, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i svuda gde se odlučuje o pravima građana, posebno imaju obavezu da razumeju probleme i štite prava građana koji su na udaru homofobije i netolerancije uopšte.

Ombudsman je pozdravio iskorak koji je načinjen u Beogradu obezbeđivanjem višefunkcionalnog prostora za okupljanje, druženje, ali i smeštaj LGBT osoba, kada zbog nerazumevanja ostanu bez podrške porodice, što nije redak slučaj.

U saopštenju je najavljeno i da će zaštitnik građana sutra, u sedištu tog tela, razviti zastavu duginih boja zajedno sa predstavnicima Gejtena i Labrisa.

Izvor: B92

Pogledajte još