Nastavak: Dačić i Tači danas u Briselu o primeni sporazuma

"Očekujemo dijalog o konkretnim koracima koje treba preduzeti da bi se sporazum što pre primenio", rekla je Tanjugu Maja Kocijančic, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma, koja su održana u međuvremenu, protekla su bez dogovora o implementaciji, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

"Primena sporazuma je od ključne važnosti za nastavak procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", istakla je Kocijančič i podsetila da je to važno i zbog uslova koje je Evropski savet postavio Srbiji kako bi ove godine počela pregovore o pridruživanju EU.

Premijer Dačić izjavio je da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

"Govorimo o načelnim rokovima. Plan je potreban da bi neko mogao da zaključi da nešto ozbiljno radimo. Bez plana implementacije, a to se pored ostalog odnosi na policiju, pravosuđe i određene rokove, ne možemo da očekujemo nemačku saglasnost za dobijanje datuma za početak pregovora", rekao je Dačić za RTS pred današnji sastanak.

On je naveo da će biti formirana radna grupa koja će taj plan pripremiti i podvukao da je Beograd parafirao i potpisao sporazum, da u njemu stoji da je neophodan plan implementacije i da je to obaveza.

Premijer je, međutim, precizirao da to ne podrazumeva da se do 28. juna implementira sve iz sporazuma, već da se na terenu vidi da se stvari kreću u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, potrebno je dogovoriti i šta se sve dešava u vakuumu koji će postojati dok se ne konstituiše Zajednica srpskih opština i da je zato traženo da se formira pripremni tim, da kosovska skupština donese zakon o amnestiji...

"Interes Srbije je da se implementira ono što smo se dogovorili i dobijemo datum za početak pregovora"
, zaključio je Dačić.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.

Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji saznaje da se očekuje da nakon današnjeg dijaloga bude održana bar još jedna briselska runda na premijerskom nivou, dok će ekspertske grupe paralelno nastaviti da rade na implementaciji i tokom narednih nedelja.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još