Burna rasprava o poreskim zakonima: Opozicija se pobunila, sednica odložena

Stefanović je prethodno održao Kolegijum sa šefovima posalničkih grupa, na kojem je doneta takva odluka.

Sednica Skupštine prekinuta je oko 14 časova posle burnog negodovanja opozicije zbog kratkog roka u kome su ti zakoni, za koje su ocenili da su katastofalni, stavljeni na dnevni red.

Poslanici opozicije su na početku nove sednice optužili vladajuću koaliciju i Vladu Srbije za političko nasilje, urušavanje demokratije i ponižavanje poslanika.

Opozicija je tražila konsultacije šefova poslaničkih grupa, insistirajući da je demokratska procedura ugoržena i da “vlada ponižava parlament”.

Poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da je došlo vreme da skupština usvoji zakon o zaštiti naroda od vlade, kao što je to učinio britanski u 19. veku. Mićunović je negodovao što je set poreskih zakona stigao na dnevni red skupštine bez javne rasprave i dan pošto ih je vlada usvojila.

"U 19. veku je bilo isto takvih pokušaja pa je britanski parlament izglasao zakon o zaštiti naroda od vlade. Došao je trenutak da se i ovde jedan takav zakon izglasa", rekao je Mićunović u burnoj raspravi kojom je otvorena sednica na čijem dnevnom redu su poreski zakoni.

On je naglasio da parlament bira vladu, da ona treba parlamentu da odgovora, a da se sada postavlja pitanje hoće li posalnici i skupština, u koju građani gledaju, u celini odbraniti dostojanstvo. Prema njegovim rečima, vlada ide suprotnim smerom od demokratsih reformi, a prva reforma je nezavisnsot parlamenta u odnosu na vladu.

"Nema važnijih zakona od poreskih i ponižavate parlamet tako što poslanici ne mogu ni da pročitaju zakone. Odgovornost je na predsedniku skupštine, koga ovde nema", rekao je Mićunović.

Njegov stranački kolega Janko Veselinović zatražio je da se duplira vreme rasprave, kako bi se, kako je naglasio, makar na nekiu način vlada mogla ubediti da odustane od tih štetnih zakona.

"Od sutra će bit oporezovana šupa, svinjac, drvarnica, građanima će vlada uzeti i dušu i ovo je katastrofalan zakon po građane", rekao je on i doao da je presedan da se šest zakona stavi pred poslanike za 24 sata.

Poslanik LDP Ivan Andrić naglasio da je neprihvatljivo, iz demokratskog i svakog drugog ugla, zakazati skupštinku raspravu bez javne i bez uvida u moguće posledice.

"To znači da ni vladajuća koalicija nije imala podršku za ove zakone - rekao je Andrić, a Bojan Đurić iz iste stranke poručio da sedam miliona građana Srbije treba da “ide na sajt Ministarstva financija ili skupštinu URS da se upozna sa time kakva će biti poreska politika", pošto je predsedavajuća sednice Vesna Kovač rekla da su zakoni bili dostupni na sajtu Ministarstva.

"Nisam u stanju da u jednom danu sa sajta proučim sve ove zakone, kako da se razmatraju bez mišljenja Fiskalnog savet i šta to sledeći put neće biti važno - NBS, MMF, Rusi, Amerikanci…", pitao je Đurić.

Poslanik URS Saša Milenić smatra da su poslanici opozicije izneli ozbiljne povrede dostojanstava skupštine i procedure reklamiranjem povrede poslovnika o radu.

"Varvarstvo, okupacija narodne skupštine, potreba zakona o zaštiti naroda od vlade - strašno je to što dolazi iz redova DS", rekao je Milenić, a poslanik SPO Aleksandar Jugović odgovorio na kritike opozicije što je dao kvorum za sednicu da je to učinio da bi uštedeli novac građana Srbije, ali da za predložene zakone neće glasati.

Na dnevnom redu su, pored ostalog, izmene zakona o porezima na imovinu, o dobiti pravnih lica, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i porezu na dohodak građana.

(Izvor: Blic, Tanjug)

Pogledajte još