ŽUTA KIŠA: Pesak iz Sahare padao po Srbiji

U Hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu i da ta pojava ne šteti zdravlju građana.

Vetar donosi sitan pesak i prašinu iz severne Afrike ka teritoriji gde je bilo oblaka i kiše, pa padavine spiraju te čestice koje padaju po krovovima, automobilima, drveću, rečeno je jutros agenciji Beta u RHMZ.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović je objasnio da je ova pojava uobičajena u našim krajevima, kada na visini postoji izraženo južno strujanje.

Beograd je danas malo pre podneva zahvatilo jako nevreme sa kišom i gradom veličine "zrna graška". Jaka kiša koja je pocela da pada oko 11.50 sati je ubrzo prerasla u pravo nevreme. Na Trgu Nikole Pašića vetar je oduvao krovove sa nekoliko štandova, a velike količine vode stvarale su ogromne probleme pešacima i vozačima.

"Kod nas, kada ima oblaka i kiše, onda ta kiša ispira tu prašinu i taloži na travu, na drveća, na krovove kuća, automobile", rekao je Todorović. On je podsetio da je poslednji put ovakva vrsta padavine, koja predstavlja redovnu i normalnu pojavu, zadesila Beograd i druga mesta u Srbiji 17. maja ove godine.

(old_image)

Todorović je rekao da je sinoć žuta kiša padala ne samo u Beogradu, nego i u drugim delovima Srbije, u kojima je uopšte bilo kiše, a ona je padala u većini mesta.

Todorović je objasnio da žuta kiša ne ostavlja nikakve posledice, jer nije ni korisna, ni štetna i da postoji mogućnost da i danas pada žuta kiša, odnosno dok god ima južnog strujanja i južnog vetra na visini.

Izvor: B92, Agencije

Pogledajte još