Kako protiv bolne upale mišića?

Do upale mišića, kako se o ovoj pojavi češće govori, dolazi zbog mikrooštećenja mišićnih vlakana koji se nakon vežbanja "kidaju“, a u pukotinama koje nastaju, nakuplja se mlečna kiselina i ona je ta koja izaziva bolove.

U zavisnosti od intenziteta upale, razlikuje se i stepen bola, a, kako je reč o veoma neprijatnom osećaju, uglavnom se svi trude da ga što pre izleče. Jedna od poznatih metoda je lečenje upale mišića preparatima acetilsalicilne kiseline.

- Od davnina se acetilsalicilna kiselina koristila za lečenje raznih upala, na primer reumatskih upala kostiju i zglobova - kaže primarijus dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac.

Za lečenje upale mišića natopite pamučnu tkaninu jabukovim sirćetom i umotajte upaljeni mišić. Oblogu držite oko 20 minuta, ako je potrebno postupak ponovite nekoliko puta u razmaku od četiri sata, sve dok bol ne nestane. Jabukovo sirće opušta mišiće i pomaže da se „izvuče“ mlečna kiselina iz mišića. Ako je sirće jako ili je starije od šest meseci treba ga razblažiti vodom. Obloge će bolje delovati ako su tople.

- Sada se smatra da je znatno važnije antiagregaciono dejstvo acetilsalicilne kiseline, pa se u cilju sprečavanja zgrušavanja krvi i nastanka mnogobrojnih kardiovaskularnih oboljenja propisuju preporučene doze leka. Zato se ovi preparati ne preporučuju za smirivanje upale mišića osobama koje već uzimaju acetilsalicilnu kiselinu kao antiagregacionu terapiju jer može da se poništi njegovo delovanje. Takođe se ne preporučuju osobama koje imaju "slab želudac“, kao ni drugi nesteroidni antireumatici, jer mogu da prouzrokuju krvarenje u želucu. Čak i potpuno zdrave osobe ne smeju da piju acetilsalicilnu kiselinu nekontrolisano dugo, već samo po potrebi.

Za upalu mišića dr Dimitrijević savetuje uzimanje nove generacije nesteroidnih antireumatika koji ne oštećuju sluzokožu želuca. Dostupne su i antireumatske kreme sa lokalnim delovanjem koje po potrebi mogu da se namažu na bolno mesto i da olakšaju tegobe.

- Postoji i gel koji zapravo deluje kao terapija hlađenjem, poboljšava cirkulaciju i smanjuje upalu. Nijedan od ovih preparata ne može da se uzima preventivno, da spreči pojavu upale mišića, već može samo da ublaži postojeće tegobe. Ipak, možda je najbolji način sačekati da upala mišića prođe sama od sebe. Za upalu mišića važi pravilo "klin se klinom izbija“, tako da ponovljeno vežbanje, umerenog intenziteta, može da ubrza cirkulaciju, što pomaže da se mlečna kiselina što pre izbaci iz organizma - kaže dr Dimitrijević.

Izvor: Novosti

Pogledajte još