Danas sednica SB UN o radu Haškog suda, Bramerc podnosi izveštaj

Selaković će se obratiti predstavnicima SB i izvestiti ih o dosadašnjoj saradnji Srbije i tog suda, a tom prilikom će izneti inicijativu Srbije da preuzme odgovornost za izvršenje zatvorskih kazni izrečenih njenim državljanima osuđenim pred Tribunalom u Hagu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc predstaviće u Njujorku pred SB UN redovan polugodišnji izveštaj o radu Tribunala i saradnji država sa prostora bivše Jugoslavije sa Tužilaštvom.

Bramerc je u izveštaju koji će biti predstavljen u zgradi na Ist riveru, istakao da je zadovoljan saradnjom Srbije sa tom institucijom, uz ocenu da Srbija ima važnu ulogu u uspešnom završetku rada tribunala.

Glavni tužilac je, u izveštaju u koji je Tanjug imao uvid, a odnosi se na period od novembra prošle do maja ove godine, naveo da je Srbija nastavila da sarađuje sa Tužilaštvom i da je adekvatno odgovorila na 21 zahtev za pomoć koji je stigao iz Haga.

Bramerc je ukazao da Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom nastavlja da ima najvažnije mesto u koordinaciji rada vladinih tela i kancelarije tužilaštva.

On se osvrnuo i na istragu o jatacima Ratka Mladića i Gorana Hadžića, rekavši da se Srbija obavezala da obezbedi sveobuhvatan izveštaj u kome će biti objašnjeno kako su ovi begunci toliko dugo izbegavali hapšenje.

"Srbija se obavezala da istraži i krivično goni pojedince koji su pomagali u skrivanju begunaca. Tužilaštvo konstatuje da je rad na tome u toku i podstiče srpske vlasti da se ovo pitanja okonča na brz i efikasan način"
, dodaje se u Bramercovom izveštaju.

Glavni haški tužilac naglašava da se u poslednjih šest meseci tužilaštvo fokusiralo na tri preostala predmeta (Karadžić, Mladić, Hadžić), u želji da se ona završe brzo i efikasno, da bi se žalbena veća pripremila za dalji postupak.

Takodje, radi se i na stvaranju kapaciteta da vlasti u bivšoj Jugoslaviji vode slučajeve ratnih zločina, kao i na rezidualnom mehanizmu. Bramerc je saradnju BiH i Hrvatske sa sudom takodje ocenio kao dobru, a ukazao je i na značaj regionalne saradnje na primeru zaključenja Protokola izmedju kancelarija tužilaštva Srbije i BiH o razmeni dokaza i informacija.

Prvi čovek haškog tužilaštva je naveo da se trenutno vode procesi protiv 12 pojedinaca, dok je sudjenje za 13 osoba u žalbenom postupku. Tribunal očekuje da ove godine budu završeni svi procesi, osim onih u kojima se sudi Mladiću, Karadžiću i Hadžiću, koji su poslednji uhapšeni.

Kada je u pitanju sudski proces protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, Bramerc kaže da će presuda biti 30. oktobra ove godine, što je tri meseca kasnije nego što se očekivalo.

Bramerc ocenjuje da bi prvostepena presuda Karadziću mogla da se očekuje u julu 2015. godine, Hadžiću u decembru iste godine, a Mladiću u julu 2016. godine.

Drugostepena odluka u postpuku protiv Vlastimira Đorđevića trebalo bi da bude saopštena u decembru ove godine.

Izvor: B92

Pogledajte još