Šta treba da znate o glavoboljama

Vrste glavobolje

Stručnjaci tvrde da postoji čitav niz različitih glavobolja, a sve se one mogu podeliti u nekoliko glavnih grupa. Tenzijske glavobolje mogu biti vezane za stres, a donose napetost u mišićima lica i vrata, dok vaskularne glavobolje mogu uključiti migrene. Treća velika grupa glavobolja uključuje one koje uzrokuju drugi problemi sa zdravljem, poput infekcije sinusa ili tumor mozga.

Dobra i loša vest o migrenama

Oko 20 odsto ljudi pati od migrena, ali te bolne epizode nisu do kraja razjašnjenje. Ranije su stručnjaci smatrali kako migrene mogu pojačati rizik od demencije i slabljenja kognitivnih sposobnosti.Ipak, istraživanje sprovedeno na uzorku od 40,000 žena nije pronašla takvu vezu, a drugo istraživanje je pokazalo da migrene s aurom mogu doprineti srčanim i moždanim udarima kod žena.

Hormoni i menstruacija

Od 28 miliona Amerikanaca koji pate od migrena, 70 odsto su žene. Dok muškarci imaju relativno stabilne hormone, nivo hormona kod žena variraju tokom ciklusa, što može podstaknuti menstrualne ili predmenstrualne migrene i tenzijske glavobolje. Žene su genetski više predodređene za pojavu migrena.

Pazite na ishranu

Osobama koje pate od migrena pomaže izbjegavanje određene vrste hrane, uključujući zrele sireve, čokoladu, alkohol i marinirano meso. Drugi okidač migrene može biti preskakanje doručka ili ručka. Osobe koje su sklone migrenama trebale bi da se potrude da jedu u isto vreme svaki dan, kao I da ne preskaču obroke.

Udar groma

Promene vremena mogu biti okidač glavobolja kod nekih ljudi. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu “Cincinnati” pokazalo je kako je kod osoba koje pate od hroničnih glavobolja rizik da ih zaboli glava čak 31 odsto veći na dan kada udari grom, i to u radijusu od 40 kilometara od njihovog doma.

San i stres

Manjak sna može voditi glavoboljama, ali i previse spavanja. Prekid uobičajenog obrasca spavanja može dovesti do pojave migrena.

Izvor: b92

Pogledajte još