Sutra mala matura, testovi pod nadzorom policije

0

Đaci osmog razreda u Srbiji sutra i u utorak polažu malu maturu, obavezan test kojim završavaju osnovnoškolsko obrazovanje, a u Ministarstvu prosvete tvrde da su paketi sa testovima pod stalnim nadzorom kako njihov sadržaj ne bi "procureo" ranije u javnost

Test iz srpskog održaće se sutra, od 10 do 12 sati u osnovnim školama, a narednog dana i iz matematike

Ministar Žarko Obradović sutra će u direktnom prenosu na RTS-u i Radio Beogradu izvući jednu od tri kombinacije testa, 15 minuta pre početka ispita, a ključ (rešenje) biće postavljen na sajtu Ministarstva prosvete po završtku ispita, posle 12 sati.

Testove je odštampao “Službeni glasnik” i pod pratnjom policije dopremljeni su na predviđene punktove, a odatle i u škole.

“Želimo da verujemo da neće biti problema ni zloupotreba”
rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Neotvoreni paketi donose se u ponedeljak ujutru u prostorije u kojima đaci polažu završni ispit i otvaraju se u prisustvu učenika, neposredno pred početak polaganja testova, objasnio je Antonijević.

Osmi razred završava 70.385 đaka a ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa “Druga šansa”.

Test iz srpskog održaće se sutra, od 10 do 12 sati u osnovnim školama, a narednog dana i iz matematike.

Pripadnici nacionalnih manjina, umesto srpskog, polažu test iz rumunskog, rusinskog, slovačkog, mađarskog, hrvatskog, bugarskog ili albanskog jezika.

Stručnjaci savetuju osmacima da se uoči ispita dobro odmore i naspavaju, da pre ispita doručkuju, budu koncentrisani i da savladaju tremu.

Važno je da pažljivo saslušaju uputstva nastavnika za unošenje šifara i popunjavanje testa, a osim što moraju doći ranije na ispit, đaci ne smeju zaboraviti da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao ni pribor za rad.

Mogu da ponesu osveženje, vodu, sok, a oni koji imaju hronične probleme, ako su na primer dijabetičari, mogu kod sebe imati užinu, slatkiš.


“Nije dozvoljeno koristiti mobilne telefone, digitrone, beleške”
rekao je Antonijević i naveo da će sve to biti odloženo na propisano mesto pre početka testa.

Ove godine je 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 procenata delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke. Svaki zadatak nosi po jedan bod.

Mada učenici ne mogu da “padnu” na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka. U gimnazijama može da se upiše 22 odsto đaka, stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procena, umetnickim dva i jednogodišnjim i dvogodišnjim školama jedan procenat.

(Izvor: Blic )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.