Petru Ćiriću 15 godina zatvora za zločin na Ovčari

Pošto je Ćirić ranijom pravosnažnom presudom Okružnog suda u Novom Sadu osuđen na 10 godina zatvora zbog drugog krivičnog dela, sud mu je danas izrekao jedinstvenu kaznu od ukupno 20 godina zatvora

Sudija Rastko Popović rekao je prilikom izricanja presude da je sud utvrdio da je Ćirić kriv jer je hrvatske zarobljenike najpre tukao dok su oni protrčavali kroz špalir prilikom ulaska u hangar, nanoseći im pritom telesne povrede.

Kada su zarobljenici, u više navrata, prevoženi traktorom na Grabovo, udaljeno oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu je pucao u njih i ubijao.

Po povratku s Grabova u hangar na Ovčari Ćirić je učestvovao i u streljanju preostalih destak zarobljenika, rekao je sudija.

Ćirić je priveden u sud iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde već služi kaznu od 10 godina zatvora po presudi Okružnog suda u Novom Sadu za drugo krivično delo.

Ćirić i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Popović je inače prilikom čitanja optužnice, a pre izricanja kazne, pročitao imena sve 193 identifikovane žrtve zločina na Ovčari, od ukupno 200 ubijenih.

Optužnicom za ratne zločine Ćirić se tereti da je povređivao i ubijao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, zajedno sa još 10 optuženih koji su ranije osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, kao i više nepoznatih osoba.

Prema optužnici, zločin je trajao od popodnevnih časova 20. novembra do ranih jutarnjih časova 21. novembra 1991. godine.

Za ubistvo preko 200 hrvatskih civila Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 orkivljenih.

Od tog broja njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

Izvor: blic

Pogledajte još