Kosovo uvelo vize za 87 zemalja

Vlada Kosova je u maju odlučila da uvede vizni rezim za 87 zemalja. Tada je bilo rečeno da će se vizni režim sačiniti na osnovu "pretnji sigurnosti države Kosovo i u interesu međunarodnog mira i stabilnosti".

Na osnovu liste koju objavljuju mediji, režim viza će se, među ostalima, primenjivati i prema Rusiji i Kini, kao i Alžiru, Kubi, Egiptu, Iranu, Iraku, Indoneziji, Pakistanu, Libiji i Siriji.

Edem Adzogenu iz Gane je prvi strani putnik koji je vizu za Kosovo dobio u kosovskom konzulatu u Istanbulu i vizu mu je lično uručio ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

"Edem Adzogenu iz Gane ce ostati upamćen u istoriji Kosova kao prvi strani državljanin sa vizom Republike Kosovo", kazao je Hodžaj tom prilikom.

Hodžaj je rekao da je Kosovo uvelo vizni režim da bi se zaštitilo od kriminala, pomenuvši šverc ljudi i ilegalne migracije.

"U isto vreme to će stvoriti mogućnosti za strane državljane da posećuju Kosovo radi turizma, obrazovanja, biznisa", dodao je on.

Konzulat u Istanbulu u kojem je danas uručena prva kosovska viza nakon proglašenja nezavisnosti 2008, služiće kao glavni centar za izdavanje viza građanima zemalja Azije i Afrike.

Beta, B92

Pogledajte još