Dačić: Napredak po pitanju izbora, bez dogovora o pravosuđu

Četrnaesta runda dijaloga Beograda i Prištine je završena bez konačnog dogovora o spornim pitanjima.

Premijer Dačić je rekao da je po pitanju izbora postignut značajan napredak i ponovio da će Srbi na izbore moći da izađu sa srpskim dokumentima.

Premijer je rekao da je insistirao da se glasanje omogući i svim Srbima koji su živeli na Kosovu, a sada imaju status izbeglica ili raseljenih lica.

Dogovorili su se, takođe, da policajci Srbi koji će se zaposliti u kosovskoj policiji, neće morati da uzmu državljanstvo Kosova i da neće polagati zakletvu Kosovu, preneo je premijer.

O pitanju energetike postignut je napredak, ali bez konkretnog dogovora, a radne grupe za implementaciju će nastaviti sledeće nedelje da pregovaraju o tome, rekao je Dačić.

Stavovi dve delegacije najudaljeniji su po pitanju pravosuđa i nije postignut dogovor o tome kako će izgledati pravosuđe na severu Kosova posle prvog septembra, rekao je srpski premijer.

Sledeći sastanak kosovskog i srpskog premijera u Briselu biće održan 27. avgusta.

Današnjem sastanku je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Tači je izjavio da je ostvaren napredak kad je reč o izborima, ali da o energetici i telekomunikacijama još nema dogovora.

Ketrin Ešton je izjavila nakon sastanka da su dva premijera razgovarala o pripremema za lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, i "saglasili su se da bi trebalo preduzeti sve konkretne mere kako bi se obezbedilo da izbori imaju dobru izlaznost".

(Izvor: B92)

Pogledajte još