Optužnica protiv braće Karić ponovo u tužilaštvu

Portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić rekla je da je taj predmet od 22. aprila u Tužilaštvu zbog preciziranja optužnice u skladu sa izmenama Krivičnog zakonika od 15. aprila.

Optužnica naime treba da bude prilagođena izmenama Krivičnog zakonika, pošto se krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje su Karići i ostali bili optuženi, sada se tretira kao zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Nakon eventualnih preciziranja optužnica će ponovo biti poslata optuženima i njihovim braniocima na eventualno izjavljivanje prigovora na nju, ukazala je Ristićeva. Tek nakon okončanja te procedure, ona bi mogla da stupi na pravnu snagu, što se pre preciziranja čekalo više od dve i po godine.

Proces takođe koči poprilično i činjenica da je jedan od optuženih Englez, a sud poštuje njegova prava na upotrebu maternjeg jezika tokom krivičnog postupka, pa je neophodno prevođenje optužnice i njeno dostavljanje optuženom putem međunarodne pravne pomoći.

Taj postupak traje minimum šest meseci u jednom i još toliko u drugom pravcu - eventualno slanje njegovog prigovora na optužnicu, kao što je bio slučaj u odnosu na optužnicu od 17. septembra 2010.

Prema zakonu, prigovori na optužnicu se dostavljaju na odlučivanje krivičnom vanpretresnom veću.

To veće odlučuje o prigovorima, ali ispitije i ispravnost optužnice po službenoj dužnosti. Može da odbije prigovore i potvrdi optužnicu, a može i da ih usvoji ili po službenoj dužnosti ako primeti nepravilnosti u njoj, posle čega optužnicu vraća na doradu tužilaštvu.

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je 17. septembra 2010. optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića, koji se od 2006. godine nalaze u bekstvu i za njima je raspisana crvena Interpolova poternica.

Bogoljub Karić je pre pokretanja krivičnog postupka bio vlasnik BK televizije, kao i banke Braća karić, Astra Simit i drugih kompanija.

Braća Karić terete se da su sa saradnicima sa računa "Mobtela" prebacili više od 60 miliona evra na preduzeća "BK grupa" i privatne račune tako što su kontrolisali Upravni odbor "Mobtela".

Na teret im se stavlja i da su "uticali na sudsku vlast", a među optuženima se nalazila i bivši sudija Trgovinskog suda u Beogradu Ivanka Knežević-Kozić protiv koje je zastarelo krivično gonjenje prošle godine.

Osim Karića, optuženi su i Vitomir Parežanin, Bogoljub Lazić, Tatjana Rakas, Branislav Anđelić, Harpur Patrik Roja, Olga Žilović, Goran Milić, Goran Božić, Branko Krstonošić, Ljiljana Karić, Dušan Đorđević, Snežana Kostić i Kalaman Cinkler.

Optužnica je napisana na 60 strana i u njoj su nabrojane pojedinačne zloupotrebe svakog od optuženih u Karićevoj grupi, od kojih je većina bila zaposlena u "Mobtelu".


Kurir

Pogledajte još