Koliko je pametna veštačka inteligencija !?

Zaključak nedavno sprovedene studije je da sistem veštačke inteligencije, poznatiji kao ConceptNet4, ima gotovo isti koeficijent inteligencije kao i četvorogodišnje dete. Međutim, mogućnosti mašine se ne poklapaju u potpunosti sa inteligencijom deteta - kompjuter je bio dominantniji na testu poznavanja reči, ali mu je nedostajala razboritost i uverljivost.

„Još uvek smo daleko od programa koji ima napredniju inteligenciju, odnosno programa koji može da se uporedi sa detetom od 8 godina“
, izjavio je koautor studije Robert Sloan, kompjuterski naučnik na Univerzitetu Ilinois u Čikagu.

Na sistemu veštačke inteligencije se radi već decenijama, i mnogi naučnici smatraju da je pitanje trenutka kada će kompjuterska inteligencija prestići ljudsku.

Istraživači su odlučili da u novoj studiji pokušaju da ustanove kolika je distanca između ljudske inteligencije i veštačke inteligencije. Rezultati kompjutera su bili slični rezultatima deteta od četiri godine.

Nije iznenađujuć zaključak da kompjuteru nedostaje zdrav razum, nemehaničko zaključivanje, kao i životno iskustvo. Životno iskustvo, pa čak i četvorogodišnjeg deteta, izrazito je važno jer uz pomoć proživljenih situacija dete donosi mudre i brze odluke.

Primera radi, kompjuter zna koja je temperatura ključanja vode, ali četvorogodišnje dete bolje razume zbog čega je važno kloniti se vrele rerne.

Izvor: LiveScience, Nacionalna Geografija

Pogledajte još