Bajke: Pepeljuga (VIDEO)

Naša verzija ove bajke zabeležena po narodnom predanju od strane Vuka Stefanovića Karadžića je starija od varijante Braće Grim, jer je objavljena 1821. godine. Braća Grim su svoju verziju objavili kasnije. Poznato je da su Braća Grim bili preko Vuka upoznati sa srpskom narodnom prozom jer su je i prevodili na nemački jezik.

Pepeljugi je bilo dozvoljeno da ide na bal pod uslovom da uradi sve poslove u kući. Ona stiže da uradi sve poslove, ali ne i da sašije haljinu. Uz pomoć miševa i ptica i jedne dobre vile koja baca čaroliju, ona odlazi na bal. Kada je sat otkucao ponoć Pepeljuga je pobegla zaboravivši staklenu cipelicu. Princ je naredio da sve devojke probaju cipelicu kako bi našao Pepeljugu. Kada je došao red da Pepeljuga proba cipelu zla maćeha je slomila cipelu, ali na sreću Pepeljuga je imala drugu. Princ je oženio Pepeljugu i živeli su srećno do kraja života.

Ovo je jedna od verzija bajke. Ima ih inače više. Prvi put ova bajka je objavljena 1697. godine u delu Šarla Peroa. Najčitanija verzija „Pepeljuge“ je ona koju su napisali Braća Grim.

Pogledajte CRTANI FILM

Pogledajte još