Dačić hoće da oprosti "Simpu" 50 miliona evra duga za porez

Prema navodima lista "Danas", "Simpo" duguje čak 5,7 milijardi dinara za porez, ali je Vladinim zaključkom iz 2009. godine "oslobođen" obaveze plaćanja tog duga time što je Poreskoj upravi zabranjeno da blokira njegov račun.

U originalnom zaključku Vlade se navodi da se blokada računa te firme zabranjuje dok traje postupak privatizacije "Simpa", ali je jasno da posle četiri godine, Simpo danas nije ni u kakvom privatizacionom postupku, navodi list.

Zbog toga je prošlog meseca, Ministarstvo finansija i privrede pokrenulo postupak za stavljanje tog zaključka van snage i donošenje novog kojim bi se "Simpu" ostavile tri mogućnosti - Ili bi firma platila svih 50 miliona evra poreskog duga ili bi mogla da sklopi (inače uobičajeni) ugovor da taj dug otplati u 24 mesečne rate, a ukoliko ni to ne može, država bi pristala da svoje poresko potraživanje pretvori u kapital u "Simpu".

Prema podacima "Danasa" iz vrha Vlade, država je izračunala da bi posle konverzije "Simpo" postao firma sa 65 odsto državnog vlasništva. S obzirom na finansijsko stanje ovog proizvođača nameštaja, ova treća opcija bi bila i najizglednija.

Prema informacijama "Danasa", ovakav predlog novog zaključka je prošao sve relevantne odbore Vlade Srbije, uključujući i Odbor za privredu i finansije na kojem je prihvaćen i o njemu je u petak trebalo da glasa Vlada.

Međutim, na početku sednice Vlade premijer Dačić je ovaj zaključak jednostavno skinuo sa dnevnog reda i na taj način zaštitio "Simpo" od obaveze plaćanja poreza svojoj zemlji, piše "Danas".

Prema objašnjenju sagovornika "Danasa" iz Vlade, predstavnici SNS nisu reagovali na promenu dnevnog reda jer vicepremijer Aleksandar Vučić nije prisustvovao sednici.

I "Blic" navodi da je Dačić, bez ikakvog obrazloženja skinuo tačku dnevnog reda prema kojoj je država trebalo da postane vlasnik 66 odsto "Simpa" zbog neplaćenog poreza.

Predlog Ministarstva finansija da se dugovi za poreze i doprinose "Simpa" vredni 40 miliona evra konvertuju u vlasništvo države usvojen je u petak i na Odboru za privredu koji je vodila ministarka za energetiku Zorana Mihailović.

Da je predlog o konverziji premijer skinuo s dnevnog reda za "Blic" je potvrdio državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić koji je, u ime predlagača, prisustvovao sednici.

Ne razumem postupak premijera, s obzirom na to da je svojevremeno dogovorena nulta tolerancija prema poreskim dužnicima i u tom smislu su trenutno blokirana mnoga preduzeća u Srbiji koja nisu želela ili mogla da dogovore reprogram dugova s Poreskom upravu", kazao je Ljubić za "Blic".

"Blic" dodaje da, ukoliko se u narednih 10 dana ne donese odluka o zameni dugova u vlasništvo države, računi kompanije iz Vranja biće blokirani.

"Simpo" je, kako navodi list, jedino aktivno preduzeće u Srbiji koje duguje za poreze i doprinose, a koje se nije našlo na spisku firmi koje su zbog toga blokirane.

Izvor: Press online, Danas.rs

Pogledajte još