Kacin: Nema drame oko viza

Kacin je u saopštenju za medije, izdatom nakon današnje žestoke rasprave na plenarnoj sednici EP u Strazburu, naveo da uvodjenje viza nije ni bila tema diskusije.

"Ono o čemu smo raspravljali je usvajanje mehanizma za privremeno vraćanje viza za zemlje koje ne uspevaju da se izbore s problemima vezanim za implementaciju bezviznog režima, što se naravno odnosi na problem lažnih azilanata"
, istakao je on.

Kacin je objasnio da predlog mehanizma ima rok trajanja do 2016, tako da je malo verovatno da će, čak i ako ga parlament usvoji, biti primenjen do tada.

"Drugim rečima, ukoliko ne bude dramatičnih promena do decembra 2016. godine, Srbija, Makedonja i Bosna i Hercegovina će trajno ostati na bezviznom režimu", rekao je Kacin.

Predlog ovlašćuje Evropsku komisiju da privremeno suspenduje bezvizni režim za države iz kojih dolaze azilanti, ukoliko se utvrdi da je broj zahteva za azil drastično povećan, što se, uglavnom, odnosi na zemlje Zapadnog Balkana.

Kacin je rekao da to ne oslobadja Srbiju od obaveze da suzbija pokušaje zloupotrebe Šengenskog sporazuma kroz neosnovane zahteve za azil.
On je potvrdio da će glasanje o usvajanju pomenutog mehanizma biti održano u četvrtak.

Pres služba EP je ranije objavila saopštenje da je glasanje odloženo, da bi se kasnije razjasnilo da će poslanici tog dana,ipak, glasati o mehanizmu.

Poslanici su tokom današnje rasprave izneli oprečne stavove o usvajanju ovog mehanizma, a većina diskutanata je procenila da bi se time ograničila sloboda kretanja - jedna od temeljnih vrednosti EU.

Izvor: 24sata

Pogledajte još