Štenci pobednici Dana D

"Hvala opštini Čukarica, hvala Delči. Mi smo se prijavili na festival samo zbog Delče! On je bio velika inspiracija za naš rad", rekli su u obraćanju publici članovi Bolesne štenadi (na slici) pošto je saopštena odluka stručnog žirija kojom su, zahvaljujući upečatljivom nastupu, osvojili prvu nagradu festivala "Dan D" vrednu 25.000 dinara.

Druga nagrada (15.000 dinara) pripala je vranjanskim grandž metalcima GodDamn koji su pošteno zagrmeli i protresli plato "Šoljica" na Banovom brdu gde je festival održan, dok je, zahvaljujući poletnom nastupu, beogradska Sinestezija dospela do trećeg mesta i i 10.000 dinara.

Članovi žirija - muzičar Aleksandar Vasiljević (U škripcu, Košava, Familija), novinari Neven Džodan (Blic), Predrag Novković (Gruvanje) i Dragiša Radulović (timemachinemusic.org), kao i predstavnik Kancelarije za mlade opštine Čukarica Boško Malbašić sa zadovoljstvom su konstatovali da se i ostalih pet takmičarskih bendova predstavilo odličnim nastupima pred publikom "Dana D".

U takmičarskom delu nastupili su i rok grupa Stena (Novi Sad), novotalasni VIS Novi dan (Zaječar), pop art bend Omnibusi (Kosovska Mitrovica), alternativni Haos (Novi Sad) i rokeri M.O.B.S. (Banja Luka), dok su u revijalnom delu svirali Hadži prodane duše, Orest i The Dibidus frontmena Dejana Pejovića-Peje.

Voditelj programa bio je Dejan Cukić. Iskoristio je priliku da kao omaž Delči izvede uz akustičnu gitaru klasik grupe U škripcu "Siđi do reke".

"Dan D" organizovali su opština Čukarica i promoterska kuća Long Play kao posvetu Delči, u želji da javnost podsete na njegovo stvaralaštvo i istovremeno pomognu u afirmaciji perspektivnim pop i rok izvođačima iz Srbije i regiona. Za učešće na festivalu se prijavilo 40-ak bendova. Festival je simbolično otvoren svečanim otkrivanjem Delčine spomen ploče na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a na Čukarici.

Foto: Latif Adrović

Pogledajte još