Toma Zdravković: "Sve bih dao za Ljiljanu"

Ovi stihovi pokojnog Tome Zdravkovića već dve decenije izazivaju blagu jezu kod mnogih Ljiljana i njihovih još brojnijih ljubitelja, ali se dugo nije znalo kome su posvećeni. Poznato je da je slavni folk pevač i hitmejker bio zaljubljive prirode, da je zbog svojih ljubavi mnogo patio, posvećivao im pesme koje su redom postajale i ostajale veliki hitovi, a nije se ustručavao ni da svoje voljene pomene - poimence!

Tako su ovekovečene Marija, Jelena, Sanja, Branka, Danka (posvećena tada popularnoj spikerki TV Beograd Danki Novović) i, naravno, Ljiljana! Njen identitet ostao bi do dana današnjeg nepoznanica za Tomine fanove da mlada glumica Kalina Kovačević nije jednom prilikom u emisiji "TV lica - kao sav normalan svet" Tanje Peternek-Aleksić, izjavila da "ne sluša narodnjake, ali da u kući ima jedan album Tome Zdravkovića, na kojoj se nalazi pesma 'Za Ljiljanu', koja je napisana za njenu majku"!

(old_image)

Glumica Ljiljana Blagojević je potvrdila pomenutu informaciju.

"Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Bilo je to davne 1982. godine (u vreme kada je gđa Blagojević, u braku sa dramskim piscem Sinišom Kovačevićem, rodila Kalinu, prim. L. G.), dok sam snimala popularnu seriju "Doktorka na selu", u kojoj je, između ostalih, gostovao i pokojni Toma. Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše "Za Ljiljanu" - rekla je Ljiljana.

Kurir
ZA LJILJANU

Ne kosite rosnu travu
ne lomite mladu granu

Ostavite cvetna polja
ostavite cvetna polja
nek cvetaju za Ljiljanu
(2x)

Ref.
Ljubavi su mnoge bile
kao vatra mladost planu
sve sto osta od zivota
ja bi dao za Ljiljanu

Ne pevajte pesme njene
ne dirajte staru ranu
pet godina ja negujem
pet godina ja jos cuvam
jednu ruzu za Ljiljanu

Pet godina ja jos cuvam
pet godina ja negujem
jednu ruzu za Ljiljanu

Ref.

Ostvaricu snove svoje
kada hladne kise stanu

Kad s'prolecem ozelene
cvetna polja za Ljiljanu
cvetna polja za Ljiljanu
(2x)

Ref.

Ja bi dao za Ljiljanu
za Ljiljanu, za Ljiljanu.

Pogledajte još