Dačić stigao kod Ketrin Ešton

Premijer Srbije u zgradu gde se sastaje sa Ešton došao je oko 10.30.

Iako se i na Zapadu ocenjuje da je Priština prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti održala „fer i demokratske izbore na celoj teritoriji Kosova“, za sever KiM doneće se politička odluka, nezvanično tvrde briselski izvori Danasa.

Diplomatski krugovi najavljuju dve varijante - ponavljanje glasanja na tri izborna mesta u severnoj Mitrovici ili uvođenje privremene uprave u tom gradu, gde će se izbori ponoviti kada se za to steknu uslovi, s tim što bi se priznali rezultati od 3. novembra u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Kako se spekuliše, Tačija danas očekuje relativno lak posao, jer će Priština biti pohvaljena za sprovođenje Briselskog sporazuma, dok će Dačić morati da objasni šta je Beograd hteo sa zahtevom da "za 45 minuta uvede red u severnu Kosovsku Mitrovicu" i zbog čega političkim sredstvima nije obezbedio normalne uslove za glasanje. Takođe se očekuje i dogovor o "zelenom svetlu“ za početak pregovora radnih grupa o imovini, avio i železničkom saobraćaju na KiM".

Dačić je juče najavio da će jedna od tema briselskog sastanka biti "poništavanje izbora na severu KiM i na svim mestima gde su Srbi bili zastrašivani i onemogućeni da glasaju". On je najavio i razgovor o početku aktivnosti za formiranje zajednice srpskih opština.

U saopštenju Ketrin Ešton navodi se da će se danas "razgovarati o daljim koracima u izbornom procesu i sprovođenju Briselskog sporazuma". Ona je čestitala glasačima koji su izašli na birališta, pohvalila OEBS i posmatračku misiju EU i "snažno osudila“ nasilje na pojedinim glasačkim mestima u Mitrovici.

Odbor za KiM u četvrtak
Odbor za KiM Skupštine Srbije sastaće se u četvrtak ujutru, najavio je za list Danas predsednik ovog skupštinskog tela i poslanik SNS Milovan Drecun. Drecun kaže da će sednici prisustvovati šef vladine Kancelarije za KiM i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin, generalni sekretar Vlade Srbije i član pregovaračkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma Veljko Odalović, a moguć je i dolazak savetnika predsednika Republike Marka Đurića. Iako su članovi Odbora za KiM još 7. marta ove godine zatražili da im se u roku od 14 dana obrati premijer Ivica Dačić, kao glavni pregovarač Srbije u Briselu, on neće prisustvovati ni sutrašnjem sastanku.

"Svi glasači imaju pravo da učestvuju na izborima u bezbednom okruženju, bez nasilja. Incidenti moraju biti istraženi bez odlaganja", navodi se u izjavi visoke predstavnice EU.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić kaže da će današnji sastanak premijera Srbije i Kosova dati odgovore na mnoga pitanja o izborima na Kosovu.

Oliver Ivanović, kandidat Građanske inicijative "SDP“ za gradonačelnika severne Mitrovice, očekuje da "Priština i međunarodna zajednica priznaju izborne rezultate u tri srpske opštine na severu, a da se rešenje za severnu Mitrovicu nađe danas na pregovorima u Briselu". Ivanović kaže za Danas da je potrebno otvoriti i pitanje odgovornosti OEBS, koji je "loše pripremio izbore i kao organizator pobegao sa biračkih mesta pola sata pre zakonskog roka za zatvaranje birališta“.

Na sastanku, koji bi trebalo da se održi pre podne, učestvovaće i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Inače, član CIK Kosova Nenad Rikalo izjavio je nakon prebrojavanja glasova, da je CIK doneo odluku da poništi glasanje na tri biračka centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.


B92

Pogledajte još