Dačić: Imamo poverenje u "Srpsku"

Dačić je u emisiji "Stav Srbije" na Prvoj srpskoj televiziji rekao da se Beograd suočavao sa velikim opstrukcijama lokalnih organa vlasti u srpskim opštinama na Kosovu, kojima nije važno da slušaju Beograd.

Dačić je naglasio da je izlazak Srba sa severa Kosova u ponovljenom prvom krugu glasanja 17. novembru važan kako bi se formirala Zajdenica srpskih opština.

To se mora uvažiti i Srbi moraju sami da odluče, mi imamo obaveze, ali imaju i oni, napomenuo je Dačić.

On je upozorio da bi podsledice neizlaska bile egzodus i nestanak Srba.

Beograd bi, u tom slučaju, kako je objasnio Dačić, bio onemogućen da im pomaže, bila bi srušena mogućnost konstituisanja Zajednice srpskih opština i zaustavljen put ka EU, ali i stvorena mržnja između Srba u centralnoj Srbiji i na Kosovu.

Bez obzira na incidente na severu Kosova, Dačić je zadovoljan odzivom Srba koji su prvi put shvatili da nisu ovo nisu izbori za Hašima Tačija ili izbori koji su ojačali kosovsku nezavisnost.

Prema njegovim rečima, lokalni izbori na Kosovu su prilika da Srbi dobiju legitimnu i legalnu vlast koju će priznati Priština i međunarodna zajednica.

Ukoliko ne bude dovoljan odziv Srba u severenoj Mitrovici 17. novembra, ukazao je Dačić, Albanac će biti gradonačelnik.

"U nedelju su izbori, znate koliko su Albanci i Bošnjaci dobili, ako hoćete da Srbi dobiju izađite na izbore", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, briselskim sporazumom je predviđeno da u severnoj Mitrovici bude administrativno sedište Zajednice srpskih opština, koja obuhvata deset opština.

"Severna Mitrovica je ključna za primenu briselskog sporazuma, tu bi trebalo da bude srpski centar na Kosovu", zaključio je Dačić.

Izvor: Blic

Pogledajte još