Skupština: I zgrada suda divlja gradnja

Ovu pravnu nelogičnost u ponedeljak je „na videlo“ izneo ministar pravde Nikola Selaković, tokom skupštinske rasprave o amandmanima na Predlog zakona o sedištima i područijma sudova i javnih tužilaštava.Otkriću je prethodila polemika ministra sa poslanikom Dejanom Nikolićem (DS) koji tražio da se Sokobanji vrati osnovni sud. Pošto prvobitni argumenti Nikolića, da će građani morati dosta da putuju, nije prošao, on je pokušao novim.

- Odbijate predlog, a iz obrazloženja se može jasno zaključiti da Sokobanja ne samo da ima pravo na osnovni sud, već bi trebalo razgovarati i o vraćanju prekršajnog i privrednog. To stvara institucionalnu konfuziju kod građana.

Međutim, ministar Selaković, koji je prethodno odgovorio da je sasvim dovoljna sudska jedinica, ovoga puta je otišao korak dalje:

- Sokobanja predstavlja pravni nonsens. Zgrada suda u ovom mestu je nelegalno izgrađana. Toliko o institucionalnoj odbrani i institucionalnom jačanju. Zamislite Ministarstvo pravde i državne uprave koje jednoj državi treba da podnosi zahtev za legalizaciju suda.

Poslanik demokrata iz Sokobanje potom je odgovorio da nije siguran kome je upućena kritika:

- Godinu i po dana ste na vlasti u država, a bili ste na vlasti i u toj opštini, pa taj problem nije rešen.

Selaković je uzvratio novom „dopunom“:

- Naravno da smo pokrenuli postupak legalizacije, ali ovde se postavlja drugo pitanje - ko je mogao mimo zakonske procedure da podigne ili kupi nelegalnu zgradu za sud?

Na Predlog zakona o sedištima sudova i javnih tužilaštava podeneto je oko 240 amandmana, od kojih su neki u ponedeljak prihvaćeni na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe. Naime, prošao je i predlog da u Varvarinu, Ćupriji, Kovačici i Bogatiću ostanu sudske jedinice, čije je gašenje bilo predviđeno.

Izvor: Novosti

Pogledajte još