DSS: Kako će da se sudi za nerede u KM

"Hipotetički, ako se nađu vinovnici, a nadamo se da hoće, oni koji su razbijali kutije u Kosovskoj Mitovici i utvrdi se da su oni iz centralne Srbije, a jedan deo iz Kosovske Mitrovice gde će njima biti suđeno i po kojim zakonima", upitala je Sanda Rašković Ivić tokom skupštinske rasprave o sudskim zakonima.

Ona je pitala kom bi se sudu u slučaju prvostepene osude mogli žaliti osumnjičeni za razbijanje glasačkih kutija tokom prvog kruga lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici 3. novembra.

Još nije poznato ko su ljudi koji su razbijali glasačke kutije u Kosovskoj Mitrovici zbog čega su ponovljeni lokalni izbori u tri glasačka centra.

U odgovoru na pitanje iz DSS, minister pravde Srbije Nikola Selaković je kazao da je po krivičnom zakonodavstvu Srbije država u mogućnosti da sudi i procesuira svakog svog gradjanina i da za to može ovlastiti bilo koji sud koji je stvarno nadležan na teritoriji Srbije.

Selaković je rekao da bi drugostepeni sud bio neposredno nadredjeni Apelacioni sud onom sudu u kome bi se osumnjičenima za razbijanje glasačkih kutija sudilo u prvom stepenu.

"Moguće je da tu nadležnost dobije i Viši sud u Kraljevu ili u Nišu. U prvom slučaju drugostepeni bi bio Apelacioni sud u Kragujevcu, a u drugom slučaju Apelacioni sud u Nišu. Može da bude i Viši sud u Beogradu, ne vidim prepreke za to, ali u svakom slučaju o tome bi odlučivao predsednik Vrhovnog kasacionog suda jer je on ovlašćen da to čini", kazao je Selaković.

Inače, nastavak rasprave o amandmanima na set pravosudnih zakona bio je odložen za sat vremena jer nije bilo kvoruma. .

Na set tih zakona podneto je 250 amandmana, od kojih 180 na Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava. Pre početka rasprave poslanici postavljaju pitanja Vladi Srbije.

Poslanici su tokom jučerašnjeg radnog dana pretresli blizu 90 amandmana.

Opozicija je tokom debate insistirala na objašnjenjima zašto u određenim gradovima nije predviđeno uvođenje sudova ili sudskih jedinica, a najviše primedbi izrečeno je na račun toga što se, kako smatraju, predviđa ukidanje 40 sudskih jedinica.

Poslanici su tako insistirali na važnosti postojanja sudova u, na primer, Tutinu, Guči, Adi, Novoj Varoši, Bačkom Petrovcu, dok je ministar pravde Nikola Selaković insistirao na tome da je, ovako kako je predložen, zakon dobar i da niko neće biti uskraćen za pravdu i da će ona građanima biti dostupna.

Izvor: B92

Pogledajte još