Dačić u UN: Uprkos potezima Prištine, formiraće se ZSO

Obraćajući se predstavnicima država-članica Saveta bezbednosti UN, Dačić je objasnio da se Priština nije trudila da stvori pogodnu klimu, a često ni osnovne uslove da Srbi izađu na lokalne izbore.

"U takvoj atmosferi nije bilo lako lobirati za izbore, a još manje izaći na njih. I pored svega toga, Vlada Srbije je izuzetno zadovoljna činjenicom da je u srpskim opštinama glasalo više od 45.000 birača", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN.

Iako smo se veoma često susretali sa zabranama dolaska najviših državnih funkcionera na Kosovo i Metohiju, ipak smo uspeli da motivišemo Srbe da izađu na lokalne izbore, dodao je on.

Srpski premijer je apelovao na Prištinu i međunarodne činioce da obezbede uslove za održavanje drugog kruga lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom, kako se ne bi ponovilo grubo kršenje izborne procedure kao što je bio slučaj 3. novembra.

Dačić je, uoči sednice u Njujorku, razgovarao sa ambasadorom Rusije u UN Vitalijem Čurkinom. Na tom sastanku je, kako je saopštio premijer, dogovoreno da nastupi Srbije i Rusije u UN budu koordinirani kada su na dnevnom redu pitanja od zajedničkog interesa. "Ruska Federacija u potpunosti podržava stavove Srbije kada je u reč o Kosovu i Metohiji i ti stavovi se ogledaju i u našem protivljenju da Unmik menja svoje kapacitete i u zalaganju da Unmik i Kfor i Euleks ostanu što duže na KiM, kao i da se do kraja sprovede istraga o trgovini ljudskim organima", rekao je Dačić.

"Još jednom oštro osuđujemo nasilje koje je u Mitrovici dovelo do ponavljanja prvog kruga, i ističemo rešenost Beograda da, koliko je u njegovoj moći, pomogne u privođenju izgrednika pravdi", rekao je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog uspeha ponovljenog prvog kruga glasanja u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koje je proteklo bez ikakvih incidenata.

Ipak, Dačić je ukazao da je "ostalo nejasno zašto je OEBS tražio da se prebrojavanje glasova obavi van Kosovske Mitrovice u sredini gde žive Albanci kada za to nije bilo nikakvih razloga".

Dačić je podsetio da iako su vrlo precizno u Briselu ugovoreni svi detalji predizbornog procesa, uoči glasanja je bio neophodan još jedan sastanak kako bi se još jednom utvrdila već odavno utvrđena listu uslova, jer Priština u međuvremenu skoro nijedan nije ispunila.

Kako je naveo, Priština nije spremila statusno neutralne glasačke materijale, član Centralne izborne komisije iz redova srpske zajednice nije bio izabran na vreme, najvećem broju raseljenih lica praktično je onemogućeno da glasaju, nije uređen ni pravni okvir koji bi olakšao formiranje ZSO, a kandidati srpske manjine zastrašivani su na različite načine.

Generalni sekretar Ban Ki-mun je u izveštaju istakao značaj uspeha lokalnih izbora, naročito na severu Kosova, ocenivši da će to imati uticaja na buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na Kosovu, a samim tim i na evropske aspiracije Srbije i Kosova.

"Obe strane su preduzele impresivne korake da bi se približile tom cilju i dalji napredak u normalizaciji odnosa, pod kriterijumima EU, biće od najvećeg značaja", naveo je generalni sekretar UN.

Slučaj Fatmira Ljimaja, bivšeg ministra za transport u kosovskoj Vladi i njegovih saradnika koji se terete za ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja srpskih i albanskih civila i ratnih zarobljenika u bazi OVK u selu Klečka, "jasno govori o slabosti pravosuđa na KiM i uticaju političkih moćnika, većinom regrutovanih iz redova nekadašnje OVK, na celokupan politički, pravni i društveni sistem na KiM, uključujući i međunarodnu pravosudnu komponentu", ističe Dačić.

Srbija je neprijatno iznenađena odlukom o oslobađanju Ljimaja, ali se nada da će tužilac EULEKS-a na nju uložiti žalbu, rekao je Dačić.

On je takođe dodao da Beograd još jednom ističe značaj potpune i efikasne istrage optužbi za trgovinu ljudskim organima, koje su sadržane u izveštaju Dika Martija.

Izvor: Novosti , RTS

Pogledajte još