Spektakl Marize sa gostima u Sava centru (VIDEO)

Gitare (akustična, portugalska i bas), bubanj i savršen glas Marize, bili su više nego dovoljni za novi, dvosatni spektakl. Beograđani su godinama unazad navikli da od nje ne dobiju ništa manje od savršenstva, što im je i sinoć pružila.

Nastup je otvorila sa „Promete Jura“, a na bini se pojavila u zanosnoj dugoj crnoj haljini sa svetlucavim tačkicama koje su se prelamale na svetlosti. Publiku je najpre pozdravila uz „dobro veče“ na srpskom, a potom i na engleskom i portugalskom jeziku. Beograđane je svojim pesmama povela na jug Portugala („Rosa da adragoa“), a potom i do Afrike ("Chuva"). Prisutni su tako imali priliku da uz „Bairo Negro“ saznaju da je slavna pevačica rođena u nekadašnjoj portugalskoj koloniji, Mozambiku.

Mariza se publici poverila i da je prethodnih godina bila opravdano odsutna sa scene pošto je najpre dobila dete, a potom se i udala. Naglasila je i da za to vreme nije zapostavila fado, za koji je uspela da izdejstvuje da se nađe na UNESKO listi baština Portugalije.

"Fado izvodim od svoje pete godine. Ne sećam se prve igračke, ali se sećam prve fado pesme. Svaki fado izvođač mora da zna najmanje trista pesama, ali svakome je samo jedna od tradicionalnih numera omiljena. Fado nije tužan kao što ga mnogi tumače. On je samo melanholičan", objasnila je Mariza, a potom i otpevala svoju omiljenu tradicionalnu fado pesmu „Primaveru“, nastavivši da Beograđane vodi kroz ljubav i strast muzičkog pravca čiji je glavni predstavnik.

Dobru atmosferu dodatno je zagrejao perfektno uvežbani kvartet koji prati Marizu na ovoj turneji, kao i Fabija Rebordao. Prvo su zajedno nastupile, potom je fado nada sama otpevala dve svoje pesme, koje su se, sudeći po energičnim aplauzima, veoma dopale auditorijumu. Za vrhunac nastupa ostavljeno je gostovanje srpskog multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje.

"Svaki put se više i više zaljubljujem u vašu zemlju. Zbog toga sam počastvovana da kao svog gosta imam sjajnog muzičara sa ovih prostora, koga vi već znate", reči su kojima je Portugalka najavila srpskog izvođača sa kojim je izvela „Feira de Castro“. Pogledajte ispod kako je to izgledalo. Potom je i izvođač balkanskih tradiconala dobio samostalnih „pet minuta“ i pokazao umeće sviranja na čak četiri instrumenta (gitara, frula, gajde i klarinet).

Nije se Mariza ni sada libila da Beograđane nauči neku novu reč iz svog jezika. Ovaj put je to bila „guitarada“, koja označava portugalsku gitaru. Nešto kasnije se čak i drznula da traži od publike da sa njom i peva na portugalskom „Rosa Branca“, što su svi u sali sa oduševljenjem prihvatili, a zvezda večeri im nije zamerila što nisu baš sve reči umeli da pravilno „prelome“ preko jezika.

Za sam kraj je tradicionalno ostavljena „O Gente da Minha Terra“ (Ljudi moje zemlje), kao i repriza „Bele ruže“ (Rosa Branca). Tokom uobičajenog rukovanja sa fanovima iz prvog reda, ovaj put su se za pozdrav, kao i poneki zagrljaj sa Marizom, „ogrebali“ i ljubitelji njene muzike iz drugog, trećeg, pa čak i ostalih redova. Beograđane je Portugalka napustila uz obećanje da će je ponovo videti već sledeće godine, kada bi trebalo da objavi i dugo čekani novi album.

Pogledajte još