Fin ‘gvozdeni’ napitak pred kojim bi i Popaj pokleknuo

Gvožđe je važno zbog stvaranja hemoglobina koji prenosi kiseonik svim ćelijama u organizmu, uključujući i ćelije mozga. Preporučujemo vam zato ‘gvozdeni’ napitak od 5 vrsta povrća pred kojim bi i Popaj pokleknuo.

Sastojci za ‘gvozdeni’ napitak:
1 cvekla
1 jabuka
2 šargarepe
pola šoljice brokolija
2 lista kelja

Cvekla sadrži fitohemikalije koje podstiču detoksikaciju enzimskoga sastava na način da ubrzavaju otpuštanje štetnih materija iz organizma, vitamin C kojim cvekla obiluje, jak je antioksidans.

Izvanredan kvalitet elementarnog gvožđa iz cvekle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome doprinose i male količine kobalta koji sudeluje u stvaranju vitamina B 12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita.

Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode, te slatkoću jer ovo rajsko voće sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji izaziva zadovoljenje želje za slatkim prilikom čega ne dolazi do promene u koncentraciji glukoze u krvi.

Šargarepa u ovom napitku zadovoljava sve dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom A, osim toga ovo popularno povrće sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcijum pektata koji smanjuje nivo holesterola u krvi. Šargarepa povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno deluje na rad jetre.

Kelj sadrži velike količine vitamina K koji sudeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuvanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospešuje antioksidativno delovanje vitamina E i poboljšava apsorpciju gvožđa.

Brokoli spada u najzdravije namirnice sveta i to zahvaljujući impozantnoj listi zdravih sastojaka. Lutein, dijetalna vlakna, B vitamini i folna kiselina bitni su za održavanje normalne nivoe holesterola u krvi, sprečavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija. Pola šolje svežeg brokolija dnevno preporučuje se za zdravlje organizma.

Sveže namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Cveklu i šargarepu ogulite, pa narežite na kolutiće, isto učinite s jabukom. Listove kelja i brokoli nakidajte na komade. Povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevno snabdevanje tela gvožđe je gotov.

Izvor: Zdravapriroda.com
Foto: wendysyoga.com

Pogledajte još