Šeik u Vili "Gorica" ostavio bakšiš od 50.000 dolara

Arapski prinčevi i članovi kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, prilikom svojih boravaka u Crnoj Gori za proteklih nekoliko godina, pokazali su se kao prava "balkanska gospoda“. Sve koji su bili u prilici da im budu na bilo kakvoj usluzi uverili su da su nam po mentalitetu bliži od hladnih i strogo poslovnih Evropljana.

Naviku arapskih prinčeva da u torbama nose dolare u kešu, kako bi čašćavali svoje domaćine, potvrdio je i krunisani princ Abu Dabija šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan protekle nedelje, kada je, po slobodnoj proceni, zaposlenima u Vili "Gorica“, gde je večerao i spavao, ostavio oko 50.000 dolara u kovertama. Pokazao je da, uz Orden Velike crnogorske zvezde, koju mu je uručio predsednik Filip Vujanović, može poneti i epitet koji se u Crnoj Gori i na Balkanu naročito ceni - da je veliki "džek“.

Princ je, boraveći svega jednu noć u Podgorici, častio redom zaposlene koji su ga dočekali i služili, od obezbeđenja do konobara i kuvara. Uoči dolaska tražio je spisak, a čovek iz njegove pratnje podelio je koverte u kojima je, pojedinačno, bilo od 1.000 do nekoliko hiljada dolara.

Šeik Sultan bin Kalifa bin Zajed al Nahjan je osvojio naprečac simpatije domaćina još 2008, kada je boraveći u Budvi i najavljujući investicije u "Budvansku rivijeru“ častio celokupno osoblje hotela.

Nekoliko puta je slao svog čoveka po nove koverte, kako nekoga ne bi preskočio - priča sagovornik koji je i tada bio prisutan prilikom posete arapske kraljevske porodice.

"Čašćavao je sve redom, konobare, kuvare, sobarice, momke koji nose kofere, obezbeđenje... Ne znam da li su u svim kovertama bili isti iznosi, znam da je u pojedinim bilo po 2.000 dolara".

Arapska kraljevska porodica je tada najavila investiciju vrednu dve milijarde dolara, kroz gradnju turističko-hotelskog kompleksa na mestu postojeće "Budvanske rivijere“. Projekti koje su prezentovali predviđali su gradnju dva tornja od 25 i 27 spratova na samoj obali.

Trenutno je aktuelna investicija Emirata u Kraljičinu plažu, za koju nude 21 milion i ulaganja od 180 miliona dolara kroz gradnju supermodernog hotela, koji bi predstavljao osnovu za planirani elitni turistički kompleks.

Šeiku Muhamedu bin Zajed al Nahjanu veoma se dopala, po rečima posluge u "Gorici“, i crnogorska nacionalna trpeza sačinjena od domaća pite sa sirom, teleće čorbe, dinstane teletine u sosu, mešane salate i domaće štrudle s jabukama. Arapski princ, da domaćinama to i stavi na znanje, nije žalio ni reči, ni - dolare.

Na Kopaoniku ostavili "lep utisak"

Arapski šeici bili su široke ruke i tokom poseta Srbiji i čašćavali one koji su im se "našli na putu“ i imali čast da im budu na usluzi. Srpski mediji su zabeležili da su i na Kopaoniku, gde su pregovarali o kupovini hotela, ostavili veoma lep utisak kod svojih domaćina.

Izvor: Kurir
Foto: Printskrin - Youtube

Pogledajte još