Dogodine 40.000 radnih mesta manje

Rajić je u Beogradu na skupu "Efekti reforme radnog zakonodavstva na tržište rada", u organizacji Novog magazina, rekao da se Srbija ne može oslanjati na to da će strani investitori rešiti problem nezaposlenosti, jer to nisu učinili ni u Slovačkoj, gde su najbrojniji.

"Srbija je jedina zemlja u Evropi iz koje je proterana logika jer više ljudi radi u javnom nego u privatnom sektoru", rekao je Rajić i naveo da javni sektor zapošljava 42,5 odsto ukupno zaposlenih, a u Grčkoj 24 odsto.

On je ocenio da se zapošljavanje može i mora rešavati kroz privatni sektor, pogotovo što je doneta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

"Slovačka ima 5,2 miliona stanovnika i 490.000 aktivnih preduzeća, a Srbija sa 7,3 miliona stanovnika ima 335.000, od kojih je svako šesto u blokadi. Da bi Srbija dostigla odgovarajući standard i platu od 900 evra broj aktivnih preduzeća mora da bude udvostručen, a on opada",
rekao je Rajić.

Pomoćnica ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Ljiljana Džuver upozorila je da će u 2014. bez posla ostati veći broj radnika u preduzećima u restrukturiranju, od kojih će deo otići u penziju, a deo će dobiti otpremnine.

Izvor: Beta
Foto: Printskrin - Youtube

Pogledajte još