Dođu tako vremena kad pametan zašuti, a neko bude išutiran iz kabineta vicepremijera

Ima takvih dana kada je najbolje ne ustajati iz kreveta, pomislio je zadihani vicepremijer, hvatajući dah na vrhu stepeništa koje vodi ka glavnom ulazu u zgradu vlade, razgledajući bravu koju je malopre otkinuo sa vrata svog kabineta - samo mi još ovo treba baš u danu kad su neki lobisti kandidovali onog debelog pevača i onog šiptara za Nobela.

Zatim se okrenuo nazad prema svom kabinetu, žurno koračajući, nervozno mrmljajući sebi u bradu - Neko pijucka kaficu u Briselu i dobije Nobela, a ti Aco, hapsi Miškovića, juri Šarića, slušaj Cvijana celo predsedništvo stranke, steži kaiš Srbiji, hvataj one što voze pola tone Futoškog kupusa službenim autom, trči na ovu televiziju, trči na onu televiziju i ništa. Ako debeli dobije Nobela neće moći da se živi od njega, Već vidim naslove u novinama . . ne mogu ja to . . - prolazi kroz kancelariju svoje sekretarice, koja skuplja parčiće ragastola

Razvili su mape neba iznad nas prošle nedelje upravitelji Kontrole leta, pozvali jednog eminentnog astrologa i rekli - Kaži nam poznavaoče zvezdanih prilika, kad da odemo kod Vučića da tražimo trinaestu platu? Jasno je da to u ovoj krizi izgleda bezobrazno i bahato i potpuno smo svesni toga, međutim, mora se uzeti u obzir da mi ne primamo dvajes, trijes hiljada dinara ko ona sirotinja što radi po Maksijima, nego pe', šes' sedam hiljada evra, a za te pare može nov auto da se kupi. Dačija doduše, al nova. Stvarno nije u redu da nas neka glupava vladina uredba ošine za novu Dačiju.

Astrolog je klimnuo glavom, ozbiljno pogledao u mapu, pa posle pola minuta mrtve tišine zamišljeno izustio sebi u bradu - Retro Jupiter u Raku, Saturn u Škoprionu, ja bih sačekao da Mesec to sve poveže iz Device, taman i kad Merkur uđe u Jarca - onda se sabrao još malo, pogledao u plafon izbrojao nešto u sebi koristeći prste i doneo konačni sud - Utorak, prepodne je najbolji dan za to.

Vicepremijer se konačno malo sabrao od celog nemilog događaja sa bahatim čuvarima neba, znao je da će biti teško na poziciji najmoćnijeg čoveka u državi, ali nije znao da će biti ovoliko teško. Eto sad su ga snimili ovi iz Blica, ko Pink Svetu Marjanovića u Delti, kako išutirava one budale iz Kontrole leta iz kabineta, Njuz je objavio već dva tekst o venčanju, a što je najgore od svega, Debeli ladolež nominovan za Oskara . . u stvari Nobela.

Dogorelo je do noktiju, ovako više ne ide, došlo je krajnje vreme da se napravi ozbiljna strategija za 2014. Spustio je pogled sa plafona na telefon, razdvojio palčeve i ostale prste leve i desne ruke, pritisnuo dugme i rekao - Ljiljo zovi mi onog našeg astrologa.

Foto: Beta - Council of the EU - Zucchi Enzo

Pogledajte još