Dačić: Izbori u Mitrovici ne odlažu zajednicu opština

Foto: Nenad Stojanović / Beta

Dačić je kazao da gradonačelnik "nema važnu ulogu" u konstituisanju ZSO, i dodao da su kosovski organi najavili da će uskoro raspisati izbore za gradonačelnika u severnoj Mitrovici.

"Potrebno je da Skupštine opština donesu odluku da pristupe ZSO, tako da mislim da to (ponovljeni izbori) neće usporiti formiranje ZSO. Treba da se radi na statutu, i da - po prvi put u našoj istoriji - imamo legitiman i legalan oblik srpskog delovanja na Kosovu i Metohiji"
, rekao je Dačić novinarima.

Premijer je odbio da komentariše "političke razloge" kritike koju je o ministru zaduženom u Vladi Srbije za Kosovo Aleksandru Vulinu izneo Krstimir Pantić, a koji je odbio da potpiše zakletvu povodom stupanja na dužnost gradonačelnika severne Mitrovice zbog čega će se tamo ponovo održati izbori.

Dačić je pozitivno ocenio Vulinov rad, rekavši da je politika koju je Vulin sprovodio na Kosovu naišla na "pozitivan odgovor" kosovskih Srba.

Premijer je ocenio da je prilikom ponovljenog polaganja zakletve došlo do "kompromisnog rešenja", i kazao da ima smisla da novoizabrani gradonačelnici i odbornici u četiri opštine na severu zakletvu polažu bez državnih simbola Kosova.

Dačić je kazao da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti najverovatnije 27, a ne 28. januara kako je prethodno najavljeno, zbog obaveza visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Premijer je istakao da Srbija učestvuje u dijalogu s Kosovom da bi se normalizovali međusobni odnosi i život na Kosovu, a ne da bi se priznala i učvrstila nezavisnost Kosova.

"Mi nju (državu Kosovo) ne priznajemo. Sa naše strane je moglo i to pitanje da bude predmet razgovora u Briselu, ali nije. Ovi razgovori su statusno neutralni. Sva dokumenta mogu da sadrže odrednice teritorije Kosova, ali ne i države Kosova"
, rekao je Dačić.

Na pitanje novinara kada će se izviniti zbog zločina koji su počinjeni na Kosovu, Dačić je odgovorio: "Nije moj posao da se izvinjavam. Moj posao je da gledam u budućnost, a ne u prošlost. I ja verujem da je moguće postići dogovor o normalizaciji naših odnosa u smislu da se omogući normalan život na Kosovu".

On je takođe rekao da svako ko je učinio bilo koje kriminalno delo, treba da odgovara, bez obzira da li je pripadnik srpskog ili albanskog naroda.

Suzdržano o podeli Kosova

Upitan o mogućnosti podele Kosova, Dačić je odgovorio da, kao premijer, nema pravo da iznosi lična stanovišta. On je istakao da je briselski sporazum Beograda i Prištine postignut uz "velike napore i velike probleme" i da ima mnogo protivnika među Srbima i Albancima, ali je važno da bude sproveden.

Beta

Pogledajte još