Dačić: Ubistvo Janićijevića imaće političke posledice

Foto: Milan Obradović / Beta

"Svaki oblik destabilizacije prilika i nasilja preti da naruši mir i bezbednost građana", rekao je premijer novinarima u Palati Srbija, gde je razgovarao sa šefom Europola Robom Vejnrajtom.

Premijer je kazao da ne zna kakav je motiv ubistva odbornika, ali je ukazao da će taj zločin imati političke posledice, jer je ubijen političar.

"Ne znam kakve su pobude, ni razlozi, niti povodi, ali pošto je reč i o pripadniku političke organizacije, onima koji su učestvovali na nedavno organizovanim lokalnim izborima, svakako da ima političke implikacije i posledice
", rekao je Dačić novinarima posle potpisivanja Operativnog sporazuma između Srbije i Evropola.

"Mi ćemo apsolutno pružiti svaku moguću pomoć i podršku istrazi da se dođe do počinilaca", rekao je Dačić.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin osudio je ubistvo Janićijevića, istakavši da je to udar na život i sigurnost svakog žitelja tog grada, bez obzira na nacionalnost, ali i na dijalog Beograda i Prištine.

"Ne tražim od međunarodne zajednice samo da prona]e počinioca ovog gnusnog akta, već nudim i pomoć da se prona]e ubica ili ubice", rekao je Vulin novinarima, dodavši da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći kako bi doprinela pronalaženju odgovornih.

Prema njegovim rečima, ubistvo je napad na dijalog Beograda i Prištine koji je, kako je podsetio, pokrenut upravo zato da bi ljudi na Kosovu i Metohiji živeli mirnije. "Ako se ovakve stvari dešavaju, to znači da u tome još nismo uspeli", rekao je Vulin.

Janićijević, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Samostalne liberalne stranke, ubijen je rano jutros ispred svoje kuće u severnoj Kosovskoj Mitrovici. U njega je nepoznati počinilac ispalio više hitaca iz automatskog oružja.

Ovo ubistvo osudile su i vlasti u Prištini, kao i međunarodni predstavnici i politički subjekti s Kosova.


B92

Pogledajte još