Dačić na sednici SB UN: Izbori u severnoj Mitrovici uprkos atmosferi straha

Foto: Milan Obradović / Beta

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je večeras u Njujorku da će izbori u severnoj Mitrovici biti održani i gradonačlenik izabran, iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata za gradonačelnike doprinose atmosferi straha i nesigurnosti.

Kako je dodao, posle izbora gradonačelnika će se pristupiti formiranju Zajednice srpskih opština, čiji je statut u pripremi.

Podstivši na neophodnost poštovanja slova Briselskog sporazuma i mnogo većeg poverenja jer bez toga ne može postojati zdrav osnov za bilo kakve dogovore, Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće ZSO predviđenih Briselskim sporazumom i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dela dogovora.

"Potrebno je da se postigne temeljni dogovor o odgovarajućim dugoročnom predstavljanju srpske zajednice u centralnim prištinskim institucijama, uz jasnu sliku o njihovoj zastupljenosti u organimama, kroz, između ostalog, detaljno regulisanje načina za finansiranje ZSO, njenu komunikaciju sa Prištinom i utvrđivanje modaliteta za sprovođenje centralnih izbora",
rekao je on.

Prema njegovim rečima, ubistvo kandidata za gradonačelnika Dimitrija Janićijevića doprinopsi atmosferi straha i nesigurnosti, što svakako neće pomoći pri stvaranju uslova da Srbi izađu na izbore.

"Ponavlja se upravo ono na šta sam sa ovog mesta uporno upozoravao - izostanak sankcija za počinitelje zločina nad Srbima samo stvara povoljnu klimu za nove zločine koji ne smeju proći nekažnjeno i čije počinitelje očekujemo da uskoro vidimo pred licem pravde."

Dačić se osvrnuo i na hapšenje Olivera Ivanovića, istakavši da Srbija najoštrije protestuje pred SB UN zbog toga i traži njegovo puštanje iz pritvora kao i objašnjenje zašto je uhapšen i zašto baš u momentu pred održavanje izbora za gradonačlenika severne Mitrovice na kojima je on jedan od kandidata.

"Takvi nepromišljeni potezi mogu destabilizovati i onako krhki mir i stabilnost na Kosovu", upozorio je Dačić.

Ban: Značajan napredak u dijalogu

(old_image)
Foto: AP

Ban je ocenio da je proteklu godinu obeležio značajan napredak na političkom planu koji je kulminirao briselskim sporazumom Beograda i Prištine, a da u 2014. godini treba konsolidovati postignuća iz dijaloga na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka.

On je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što otvara novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju ZSO.

"Pozdravljam odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru, i podršku koji je dao pregovorima o Stabilizaciji i pridruživaju s Kosovom. Razgovori Beograda i Prištine su bili značajni za ovaj uspeh i nastaviće da budu veoma važni da se napredak koji je postignut održi, uprkos različitim tumačenjima i tenzijama na terenu", ocenio je Ban.

Ban je pozvao međunarodnu zajednicu da ohrabruje i aktivno podržava dijalog, kao i da pomaže novoizabrane lokalne skupštine i lidere na Kosovu, uključujući i one na severu.
Generalni sekretar UN je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što, prema njegovim rečima, otvara za novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju Zajednice srpskih opštine.

Značajan napredak u domenu policijskih struktura na severu Kosova treba da prati napredak u pitanjima pravosuđa i drugih područja vladavine zakona, naveo je generalni sekretar i pozvao sve strane da pokažu "maksimalnu fleksibilnost i spremnost da se izađe u susret".

Ban je naglasio da će UNMIK nastaviti da pruža podršku implementaciji dogovora između Beograda i Prištine, i dodao da je cilj da se u narednom periodu jačaju formalni i neformalni kanali komunikacije između vlasti na svim nivoima i svim zajednicama na Kosovu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Ban je naveo da je stanje i dalje generalno mirno, ali da je došlo do jačanja tenzija u predizbornom i postizbornom periodu.
Prema podacima UN od 15. januara ove godine 1.721 osoba se još uvek vodi kao nestala u kosovskom sukobu, i to pitanje i dalje nije rešeno.

Takođe, tokom prošle godine zabeleženo 2.660 repatrijacija iz evropskih država na Kosovo.

Borhart: Postignut napredak u istrazi oko trgovine organima

(old_image)
Foto: AP

Postignut je dobar napredak u istrazi oko trgovine organima na Kosovu i tim koji vodi tužilac Klint Vilijamson radi sa vlastima EU i i pravosudnim vlastima državama regiona na rešavanju tog slučaja, navodi se u izveštaju šefa Euleksa Bernda Borharta.

U izveštaju koji je pridodat tromesečnoj analizi stanja na Kosovu i Metohiji generalnog sekretara UN Ban Ki-muna a koji se razmatraju večeras u sedištu u UN u Njujorku, navodi se da je ostvarena saradnja s žrtvama, grupama koje zastupaju oštećene i pojedincima koji bi mogli da daju informacije od značaja za istragu koja je u toku.

"Napravljen je napredak u istrazi i operativnim aktivnostima, pri čemu saradnja sa pravosudnim i policijskim vlastima u regionu i šire ostaje jaka", dodaje se u izveštaju.

Borhart navodi i da tužilac Klint Vilijamson nastavlja da sarađuje s vladama u EU da bi osigurao da njegov tim bude u mogućnosti da završi nezavisnu i profesionalnu istragu.

Tokom novembra prošle godine, on je sa saradnicima boravio u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD i Holandijui, gde se sastao s nizom zvaničnika u vezi sa istragom koju sprovodi.

Detalje o trgovini organima u kojoj su učestvovali pripadnici OVK otkrio je u svom izveštaju specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 12. decembra 2010.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na KiM obelodanila je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci" koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Zarif: Ohrabriti nove korake na Kosovu

(old_image)
Foto: AP

Šef UNMIK Farid Zarif ocenio je večeras na otvaranju sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, da je Briselskim sporazumom učinjen veliki napredak i da sada treba ohrabriti nove korake.

"Ovo je godina velikih promena i političkog napretka, naročito vezano za istorijski dokument iz aprila", rekao je Zarif u obraćanju video linkom iz Prištine, uz ocenutu da se Briselskim sporazumom jača poverenje i komunikacija na terenu.

Visoki funkcioner UN je Dačiću i Tačiju na "naporima ka pomirenju i izgradnji mirnijeg društva" uz posredstvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Govoreći o situaciji na KiM, Zarif je rekao da se srpski policajci uključuju u kosovsku policiju i da je sada 142 policajaca na aktivnoj dužnosti na severu Kosova.

On je ocenio da po pitanju pravosuđa na severu KiM, obe strane sada treba brže da krenu ka rešavanju tog pitanja.

Zarif je kritikovao što još nije rešeno ubistvo litvanskog vojnika iz Euleksa i srpskog odbornika iz Mitrovice, rekavši da će sve dok takvi zločini ne budu razrešeni to uticati na poverenje u pravosuđe.

Povodom hapšenje Olivera Ivanovića, Zarif je ambasadore država članica SB UN upoznao da je došlo do protesta i zahteva za njegovo oslobađanje.

"Sve ovo pokazuje da će u primeni briselskog sporazuma biti izazova i sada je važan korak usvajanje zakona lokalnih zajednica u opštinama sa srpskom većinom", istakao je šef UNMIK-a.


Blic

Pogledajte još