Srbija sutra u Hagu o "Oluji"

Na optužbe da je iza genocida u Hrvatskoj stajala vlast u Beogradu čije se namere čitaju u memorandumu sanu-u i depešama JNA, što se čulo tokom obrazlaganja hrvatske tužbe, pravni tim Srbije odgovara kontraoptužbom - da je najteži zločin u ratu počinjen nad Srbima u Krajini.

Savo Štrbac, ekspet srpskog pravnog tima kaže da je suđenje šansa da stradanje Srba u Krajini bar bude zabeleženo u spisima međunarodnog suda, budući da za taj zločin niko nije osuđen ni u Hrvatskoj ni pred Haškim tribunalom.

U pravnom timu Srbije nalazi se i profesor Viljem Šabas, svetski autoritet za pitanja genocida. Pred Međunarodni sud pravde izlazi sa tezom da je čišćenje Srba iz Hrvatske bio projekat tamošnjeg političkog vrha .

Komentarišući navode da bi Hrvatska odustala od tužbe da je Srbija rešila pitanje nestalih, Štrbac kaze da taj odgovor čeka daleko vise srpskih porodica - 1948.

U pauzi između obrazlaganja dve tužbe, hrvatski predsednik Ivo Josipović poručuje da Hrvatska neće prestati da slavi "Oluju" bez obzira što je to zahtev istaknut u tužbi Sribje. U usmenu argumentaciju pravnog tima Srbije spada i svedočenje osam svedoka i eksperata. Sudu su dostavljena njihova svedočenja u pisanoj formi ali se neće pojaviti i u sudnici jer je hrvatski tim odustao od unakrsnog ispitivanja.

Izvor: B92
Foto: Beta - ap - Jiri Buller

Pogledajte još