Maja Gojković predsednica Skupštine

Foto: Nenad Petrović / Beta
Iako se prethodnih dana spekulisalo da bi na čelu Parlamenta mogli da se nađu Zoran Babić ili Goran Knežević, rukovodstvo naprednjaka odlučilo je da na to mesto postavi Gojkovićevu.

Do poslednjeg trenutka se spekulisalo ko će biti na čelu parlament. Pored Gojkovićeve, u igri su bili tri kandidata - dosadašnji predsednik poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić, poslanica Jadranka Joksimović i bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Predsednika Skupštine, inače, mogu da predlože sve političke partije koje su ušle u parlament, pod uslovom da taj predlog potpiše najmanje 30 poslanika. Kako je “Blicu” rekao Milan Korać, predsedavajući novog saziva Skupštine Srbije, do sada na njegovu adresu nije stigao nijedan predlog.

"Pismeni predlozi treba da stignu najkasnije u sredu do 10 časova, za kada je zakazana sednica Skupštine na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo. U ovom trenutku ništa više od toga se ne zna. Nije poznato ni koliko će biti potpredsednika"
kaže Korać.

Naprednjaci su inače odustali od svog predloga da se prvi čovek parlamenta bira na svakih godinu dana. Ideja je bila da se na toj funkciji smenjuju predstavnici četiri najveće stranke koje su ušle u Skupštinu. Taj predlog nisu podržale opozicione stranke, kao ni Savez vojvođanskih Mađara, koje smatraju da bi time bila oslabljena funkcija predsednika parlamenta.

Biografija Maje Gojković

Jedna je od osnivača Srpske radikalne stranke. Odvajanje od vrha SRS-a počelo je još 2004. godine kada je, kao kandidatkinja radikala, izabrana za gradonačelnicu Novog Sada, da bi u martu 2008. godine novosadski Odbor SRS-a saopštio da Maja Gojković više nije članica stranke. Na Skupštini Narodne partije koja je održana 14. novembra 2009. godine u Novom Sadu, izabrana je za predsednicu Narodne partije. Iz Unije regiona Srbije Mlađana Dinkića, kojoj je Narodna partija prišla, najavila je “veliki povratak u srpsku politiku”. Na izborima maja 2012. nastupila je na listi URS, ali je već u junu njena partija isključena iz članstva jer je pregovarala sa DS o formiranju Vlade Srbije bez znanja ostalih članica Pokreta. I pored toga podržala je Vladu Srbije koju su formirali SNS-SPS-URS. Narodna partija je u decembru 2012. kolektivno prešla u Srpsku naprednu stranku. Od 2004. do 2008. godine bila je gradonačelnica Novog Sada i to prva žena na ovoj poziciji u istoriji Novog Sada. Na taj trenutak je, kaže, najponosnija.

Blic, Nadlanu

Pogledajte još