POSLE „TAMARE“, NOVA KATASTROFA: Srbiji prete klizišta, naši stručnjaci nude pomoć!

Ciklon „Tamara“, koji je poplavio celu zemlju, odneo pet života i na hiljade ljudi ostavio bez krova nad glavom, tek će pokazati svoje pravo lice kada kiša bude prestala da pada. Veliku opasnost predstavljaju klizišta, koja obavezno „prorade“ svakog proleća, a posebno posle velikih kiša. Klizišta „gutaju“ objekte i prave dodatnu materijalnu štetu ionako unesrećenom narodu, koji je prethodnih dana gledao samo kako da izvuče „živu glavu“. Zahvaljujući angažmanima Vojske, policije i kriznih štabova širom zemlje, izbegnute su nesreće širih razmera.

- Srbiji se desila velika tragedija, ne pamtimo ove 'istorijske vode', ali su meteorolozi mogli da nas upozore na vreme i da koliko-toliko utiču na sprečavanje katastrofe – kaže za naš portal prof. dr Ljubinko Ilić, inženjer i predsednik JUPIN-a (Jugoslovenskog udruženja pronalazača i naučnika). – Da je narod na vreme edukovan, mogli smo barem da obezbedimo najnestabilnije zone: Niš, Obrenovac, Lazarevac, Mirijevo, Ripanj, Frušku goru i Vojvodinu. Ali, ni sada nije kasno da reagujemo i da spasimo objekte.

Efikasno, jeftino i brzo

Sve što je potrebno uraditi jeste sprovođenje „Kolubarske metode“, žiga koji je sačinjen od tri

inženjer prof. dr Ljubinko Ilić

patenta za neinvanzivnu sanaciju klizišta, isušivanje zemljišta i povećanja nosivosti tla. Za ovu inovaciju, koju je prof. Ilić osmislio i patentirao pre 15 godina, nagrađen je zlatnom „Eurekom“ u Briselu, zlatnom medaljom „Arhimed“ i Ordenom viteza za pronalazaštvo u Moskvi, a na Sajmu pronalazača u Pitsburgu dobio je „Veliku nagradu Amerike“. „Kolubarsku metodu“ sprovodio je u Srbiji posle bombardovanja 1999. godine, kada su zbog jakih vibracija proradili „veštački zemljotresi“.
-Moj metod menja strukturu zemljišta, jer se kroz specijalne elektrode koje postavljam u nestabilno tlo propušta struja, što utiče na povećanje čvrstoće zemlje usled minerološke promene i jonske izmene između elektroda i tretiranog zemljišta. Tada tlo postaje stabilno, a opasnost od klizišta ne postoji. Prednost 'Kolubarske metode' je u tome što je mobilna, kompatibilna i što može da bude sprovedena i dok klizište 'radi'. Sada je, na primer, klasičnu sanaciju klizišta nemoguće uraditi, jer je potrebno da mehanizacija bude dopremljena do zemljišta – objašnjava priznati svetski naučnik i inovator.

Spasao manastire i rodnu kuću Milutina Milankovića

Prethodnih godina, Ministarstvo za nauku i Ministarstvo za dijasporu prepoznali su značaj „Kolubarske metode“ i angažovali prof. Ilića da sanira manastire locirane na trusnim područjima. Najpoznatija zgrada koju je sanirao pomoću „Kolubarske metode“ je rodna kuća Milutina Milankovića. Naš uvaženi naučnik obučio je i zaposlene u Elektro-mreži Srbije da saniraju klizišta zbog kojih su se krivili dalekovodi.

Ono što „Kolubarsku metodu“ dodatno čini pogodnom jeste i cena. Kako tvrdi naš sagovornik, ova metoda jeftinija je za čak 70 odsto od klasične metode sanacije klizišta pomoću mehanizacije. Uz to, kadar je moguće edukovati za veoma kratko vreme – za svega jedan dan!

Stručnjaci nude besplatnu edukaciju

- Svojevremeno sam razgovarao sa Miroslavom Čučkovićem iz gradskih vlasti da edukujemo kadar u svim beogradskim opštinama. U to vreme, klizišta su bila mirna, pa se od posla odustalo – ističe prof. Ilić.
Ono što, međutim, ohrabruje jeste činjenica da je naš uvaženi naučnik spreman da u svakom trenutku izađe na teren i ujedno obučava kadar za sprovođenje „Kolubarske metode“. U tome mu nesebično pomaže i akademik Olga Zorić, generalni sekretar JUPIN-a.
- Spremni smo da potpuno besplatno edukujemo kadar preko kriznih štabova i pomognemo ljudima da sačuvaju objekte – kaže za naš portal akademik Olga Zorić.

Snežana Moldovan

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.