U Albaniji protestuju zbog posete patrijarha Irineja

Pripadnici nacionalističke Crveno crne alijanse Albanije protestuje danas u Tirani zbog prisustva delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) na osvećenju hrama "Vaskrsenje Hristovo", koju predvodi patrijarh Irinej, a u kojoj je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kako je objavio albanski portal Balkanveb, pozivajući se na izjave aktivista Alijanse, policija je privela više demonstranata, a šestoricu zadržala.

SPC negira istoriju Albanije, Kosovo smatra Srbijom i da je "Srbiji bolje da ostane van Evropske unije nego bez Kosova", rekli su aktivisti Crveno crnog saveza.

Oni posebno zameraju albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na osvećenje hrama u Tirani i smatraju to "slučajem bez presedana".

Aktivisti Crveno crne alijanse su na ogradu crkve okačili parole protiv srpskog patrijarha na kojima piše: "Srpski patrijarh je protiv Albanije".

Nacionalistička Crveno-crna alijansa se zalaže za uniformnu albansku nacionalnu državu u kojoj su svi jednako Albanci po narodnosti, bez ikakvih podela na manjinu i većinu, kao i odgovornu nacionalnu politiku prema Albancima, u prvom redu u Makedoniji za koju bi, kako smatraju, najbolje rešenje bila podela.

Alijansa je blisko povezana sa kosovskim pokretom Samoopredeljenje Albina Kurtija, navode albanski mediji.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još