Kreme za sunčanje s visokim faktorom su podvala?

Zato i kupujemo kremice i losione s visokim zaštitnim faktorom, verujući da na taj način najbolje čuvamo sebe i svoju decu od oštećenja i opekotina pa licu i telu, ali i kako bismo smanjili šanse da dobijemo rak kože.

Međutim, testiranjem brojnih proizvoda za sunčanje istraživači su došli do zastrašujućih rezultata. Većina proizvoda nije pružila zaštitu koju je njihov proizvođač "obećao" na pakovanju.

Istraživači američkog "Istraživačkog centra pri Udruženju potrošača" testirali su efikasnost 20 različitih vodootpornih krema, losiona i sprejeva za sunčanje protiv UVB zračenja (koje uzrokuje opekotine ) i protiv UVA zraka (koje uzrokuju starenje kože).

Ova sredstva za zaštitu protiv sunčanja su ispitali na leđima ispitanika koji su išli da se sunčaju. Svi proizvodi je trebalo da ostanu na koži 80 minuta, bez ponovnog nanošenja, bez obzira na to da li je osoba išla na plivanje ili ne.

Naučnici su narednog dana proverili stanje kože ispitanika. Test je prošlo samo sedam proizvoda koji su pružili zaštitu od obe vrste zračenja. Zanimljivo je da su samo dva proizvoda pružila zaštitu od sunca tačno onoliko koliko je pisalo na pakovanju.

Ostale kreme nisu prošle test! Njihova neefikasnost protiv UVB zraka sezala je od četiri do čak 40 odsto od onoga što je pisalo na pakovanju, a više od polovine testiranih proizvoda nije pružilo dovoljnu zaštitu od UVA zraka.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još