DESETINE MRTVIH: Teroristički napad u Keniji

Najmanje 48 ljudi je ubijeno u noćašnjem napadu islamističkih ekstremista na hotele i policijsku stanicu u kenijskom mestu Mpeketoni na obali Indijskog okeana, javio je Bi-Bi-Si.

Svedoci u Mpeketoniju, gradu na 20 kilometara od ostrva Lamu - poznatog kenijskog turističkog letovališta, naveli su da je pucnjava trajala nekoliko sati i da su neke zgrade u plamenu.

Lokalni stanovnici su naveli da su napadači oteli kombi i iskoristili ga za napade na različite lokacije širom mesta.

Svedoci su potvrdili da su naoružani napadači sa pokrivenim licima, bacili eksploziv na lokalnu policijsku stanicu pre upada i krađe oružja.

U ranijim izveštajima je javljeno da su napadači upotrebili automatsko oružje u napadu na policijsku stanicu u malom primorskom gradu, zapalili dva hotela i ostavili za sobom brojne čaure po ulicama.

Komandant kenijske policije Dejvid Kimaijo rekao je da su naoružani napadači napali i banku.

Bi-Bi-Si navodi da je još nejasno ko su bili napadači, ali je portparol kenijske vojske, major Emanuel Čirčir, rekao da su napadači "verovatno El Šabab".

"Bilo je oko 50 napadača, dobro naoružani sa tri vozila, a oni su imali zastavu Šabab. Oni su na somalskom i vikali 'Alahu akbar' (Bog je najveći)", rekao je Čirčir, prenosi AFP.

Mpeketoni je malo mesto gde boravi samo nekoliko stranaca koji su u poseti regionu i nalazi se na 100 kilometara od Somalije.

Izvor: Rts

Pogledajte još