Solarni paneli bi mogli da snabdevaju celu planetu energijom?

Na svetu se godišnje potroši oko 20 triliona KW/h električne energije. To nije mala količina, a predviđanja kažu da će ta brojka vremenom samo rasti.

Energetski resursi planete nisu beskonačni, nafte, gasa, uglja i drveta će u nekom trenutku nestati, i moraćemo u potpunosti da se okrenemo obnovljivim izvorima energije.

Ali koji izvor energije može da proizvede tu količinu, kao i da se kasnije nosi sa povećanjem potreba svetskog stanovništva? Sunce.

Na većem delu planete, jedan kvadratni kilometar samo u toku jednog dana dobije 6 miliona Kw/h, ili 2.19 biliona Kw/h godišnje!

Prosta računica nas navodi na zaključak da solarna energija sa površine od samo 10.000 kilometara kvadratnih može da bude dovoljna da snabdeva čitav svet. Ukoliko odemo korak dalje, i kažemo da je naš metod sakupljanja sunčeve energije samo 15% efikasan, trebaće nam površina od 100.000 kvadratnih kilometara. Čak i ako tu cifru dupliramo, kako bi naše područje za prikupljanje solarne energije imalo svoju infrastrukturu, ta brojka je i dalje mala!

Nama se čini da je 200.000 kilometara kvadratnih mnogo, ali, kad uzmete u obzir da samo Sahara pokriva oko 9 miliona kilometara kvadratnih, to više ne deluje kao velika površina, zar ne?

Glavni problem kod sprovođenja ovog plana u delo je to što su neophodna velika ulaganja, kao i to što je potrebna složena infrastruktura naprednija od one kojom trenutno raspolažemo kako bi se ta energija prenosila preko velikih razdaljina bez značajnijih gubitaka.

No, to ne treba da nas spreči da pokušavamo. Primer da se sve može je i solarna farma Ajvanpa (Ivanpah) u Mohave pustinji, koja se sastoji od skoro 350.000 džinovskih ogledala, i proizvodi dovoljno energije da snabdeva preko 140.000 domaćinstava, a prostire se na samo 14 kilometara kvadratnih!

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.