Solarni paneli bi mogli da snabdevaju celu planetu energijom?

Na svetu se godišnje potroši oko 20 triliona KW/h električne energije. To nije mala količina, a predviđanja kažu da će ta brojka vremenom samo rasti.

Energetski resursi planete nisu beskonačni, nafte, gasa, uglja i drveta će u nekom trenutku nestati, i moraćemo u potpunosti da se okrenemo obnovljivim izvorima energije.

Ali koji izvor energije može da proizvede tu količinu, kao i da se kasnije nosi sa povećanjem potreba svetskog stanovništva? Sunce.

Na većem delu planete, jedan kvadratni kilometar samo u toku jednog dana dobije 6 miliona Kw/h, ili 2.19 biliona Kw/h godišnje!

Prosta računica nas navodi na zaključak da solarna energija sa površine od samo 10.000 kilometara kvadratnih može da bude dovoljna da snabdeva čitav svet. Ukoliko odemo korak dalje, i kažemo da je naš metod sakupljanja sunčeve energije samo 15% efikasan, trebaće nam površina od 100.000 kvadratnih kilometara. Čak i ako tu cifru dupliramo, kako bi naše područje za prikupljanje solarne energije imalo svoju infrastrukturu, ta brojka je i dalje mala!

(old_image)

Nama se čini da je 200.000 kilometara kvadratnih mnogo, ali, kad uzmete u obzir da samo Sahara pokriva oko 9 miliona kilometara kvadratnih, to više ne deluje kao velika površina, zar ne?

Glavni problem kod sprovođenja ovog plana u delo je to što su neophodna velika ulaganja, kao i to što je potrebna složena infrastruktura naprednija od one kojom trenutno raspolažemo kako bi se ta energija prenosila preko velikih razdaljina bez značajnijih gubitaka.

(old_image)

No, to ne treba da nas spreči da pokušavamo. Primer da se sve može je i solarna farma Ajvanpa (Ivanpah) u Mohave pustinji, koja se sastoji od skoro 350.000 džinovskih ogledala, i proizvodi dovoljno energije da snabdeva preko 140.000 domaćinstava, a prostire se na samo 14 kilometara kvadratnih!

Pogledajte još