Ovako ćete produžiti život svom laptopu

ZAŠTITA - Većina laptopova ima dve do tri godine garancije, ali ako ih budete čuvali i pažljivo rukovali njima, duplo ćete im produžiti vek trajanja.

Držanje u krilu i usb tastatura
Držanje prenosnog računara u krilu može biti pogubno i za ventilatore koji se nalaze na donjoj strani. Svako ko je kupio laptop, (posebno ako se radi o nešto jeftinijim modelima) se suočio sa problemima ispadanja i habanja istrošenosti tastera. Odlična ideja je da nabavite spoljnu dodatnu USB tastaturu, time ćete povećati trajanje tastature koju imate na laptopu, posebno ako računar često koristite.


Štednja baterije
Za duži rad baterije postoji nekoliko trikova. Ukoliko je moguće, izvadite je svaki put kada je laptop na punjaču. Kad god koristite uređaj na baterije, izvadite USB uređaje, jer oni dodatno troše baterije. Svaki računar ima posebno softversko podešavanje za duže trajanje baterije, pa na taj način možete dodatno da poboljšate rad.


Habanje punjača
Još jedan detalj na koji treba obratiti pažnju jesu punjači, odnosno deo koji ulazi u laptop, jer zbog čestog pomeranja može da izgubi kontakt. Kada vam je računar na punjaču dok ga koristite, izbegavajte cimanje i preterano zatezanje kabla.


Čišćenje kulera
Sačuvajte računar od fizičkih oštećenja i redovno ga čistite. Najvažnije je čišćenje kulera, koje se obavlja uz pomoć kompresovanog vazduha. To možete raditi na svakih mesec dana, pogotovo ukoliko računar često nosite sa sobom. Jako dobar dodatak je poseban držač koji štiti od prašine. Neki držači imaju kulere u sebi koji sprečavaju pregrevanje uređaja.

Izvor: 24sata

Pogledajte još