5 alternativnih izvora energije koji će vas iznenaditi

5. Ostaci hrane

Biogas je gorivo (uglavnom metana) koje se dobija iz organskih materija nakon što je materija degradirana vremenom, bakterijama ili nekim drugim prirodnim uslovima.

Ostaci hrane, kao što je koža od voća ili kafa, mogu se koristiti za dobijanje biogasa, a već manji broj kompanija prikuplja i koristi ove otpatke za proizvodnju električne energije u velikim gradovima.

4. Insekti i bakterije

(old_image)

foto:youtube printscreen

Proizvodnja biodizela je aktivna već neko vreme. To je gorivo dobijeno kombinacijom biljnih ulja i alkohola. Međutim, to zahteva velike količine obradivog zemljišta, a mnogo energije se utroši u samoj proizvodnji. Da bi se suzbili ovi problemi, naučnici već rade na alternativnim metodama transformacije ulja u biodizel, a jedna od njih je prirodno delovanje bakterija.

Čak i ako bi postigli punu efikasnost, dodatna energija će i dalje biti potrebna da se dobije ulje iz semena. Rešenje: koristiti insekte za proizvodnju ulja (neki od njih sadrže čak 50% uljane mase u sebi).

3. Zvučni talasi

Svaki dan osetimo energiju koju zvučni talasi generišu: osećamo veliki kamion kada prođe pored nas, ili dosadne woofere naših komšija. Budući da zvučni talasi mogu da ‘nateraju’ gotovo bilo koji materijal da vibrira, neki naučnici pokušavaju da transformišu te talase u električnu energiju pomoću žice i elektrode.

Količina energije koja se može dobiti iz zvučnih valova za sad i nije baš ogromna, ali trenutna istraživanja istražuju mogućnosti korištenja zvuka za punjenje manjih uređaja, kao što su mobiteli, tableti i slično.

2. Krave

(old_image)

foto:yayimages

Krave, kao i sva ostala goveda, su odgovorne za jako mnogo gasova koji uzrokuju globalno zagrevanje. Krave uglavnom ispuštaju metan, koji se takođe može koristi kao izvor energije. Veliki broj ljudi je već pokušao da iskoristi ovaj izvor energije, a neki od njih su bili i uspešni.

Iako bi bilo poprilično smešno videti kravu sa ogromnim balonom na stražnjici, ovo rešenje bi moglo da ubije dve muve jednim udarcem: pružiti koristan izvor, a u isto vreme rešiti problem štetnih gasova.

1. Plesni klubovi

Korišćenje životinja i insekata za proizvodnju goriva i nije baš etički ispravno, pa su naučnici došli do novog izvora energije: plesnih klubova. Dobra vest je ta da je i samo kretanje dovoljno za stvaranje energije. Iskorišćavanje iste je već druga stvar. Kako sada stvari stoje, naša svakodnevnica je generalno jedan veliki gubitak energije. Ali hodanje ili skakanje preko posebnih ploča se može iskoristiti za proizvodnju električne energije.

Trenutno, ova tehnologija je preskupa da bi bila konačno rešenje – ali vredni naučnici i dalje pokušavaju da pronađu način da pretvore masivnu neiskorišćenu energiju koja se stvara u klubovima i pretrpanim ulicama u korisnu, električnu energiju.

izvor: pixelizam

Pogledajte još