Evolucija je čudo: Muškarci postaju sve lepši i sve inteligentniji!

Ljudi su i dalje podložni prirodnoj selekciji kao i ostale vrste, tvrde naučnici, pa i u modernom vremenu preživljavaju samo najjači...

Skladno tome, brak nije usporio prirodni nagon za selekcijom, preživljavanjem i razmnožavanjem. Stručnjaci ističu kako su nedavno otkrili da upravo zbog toga muškarci izgledaju sve bolje i bolje.
Oni se razvijaju i postaju privlačniji, lepši i inteligentniji, kako bi bili što uspešniji u razmnožavanju. Seks sa više partnera povećava verovatnost boljeg reproduktivnog uspeha.
Ipak, kod žena to nije tako.
Finski naučnici koji proučavaju ljude i evoluciju detaljno su pregledali podatke 6000 Finaca rođenih između 1760. i 1849. godine. Proverili su njihove ekonomske statuse, datume rođenja, smrti kao i bračni status kako bi ustanovili osnovne faktore prirodne selekcije, a to su odrasla dob, uspešnost u pronalaženju partnera, uspešnost razmnožavanja i plodnosti.
Podaci su bili isti i kod Finaca koji su živeli u gradovima, kao i kod onih koji su živeli u ruralnim područjima.
Ta zemlja inače ima jedan od boljih sistema skladištenja podataka zahvaljujući detaljnim crkvenim zapisima koji su se vodili zbog poreskih zaduženja.
"Potpuna je zabluda da je evolucija davno završena i da moramo da gledamo unazad, kako bismo razumeli sebe. Na ljude i dalje deluje i prirodna i seksualna selekcija", objasnila je dr. Lumaa sa Univerziteta "Sheffield".
Koautor studije dr. Kourtiol kaže da poboljšavanje karakteristika muškaraca povećava uspešnost razmnožavanja i da oni zato evoluiraju brže, dok te osobine ne povećavaju uspešnost razmnožavanja kod žena.
"To je zato što seks s više partnera dokazano povećava reproduktivni uspeh više kod muškaraca nego kod žena. Iznenađujuće, isto se podjednako odnosi i na bogate i na siromašne", dodaje Courtioul.
Izvor: portaloko

Pogledajte još