Znate li na kakve brade žene otkidaju?

Dugačke brade, brade “od jednog ili dva dana” i potpuno obrijani muškarci manje su privlačni ženama od pomalo zapuštene brade koja nije brijana desetak dana, pokazala je australijska studija.

(old_image)

Nauka kaže da svaka dužina šalje drugačiji signal suprotnom polu.

“Facijalne dlake povezuju se ne samo sa zrelošću i muževnošću, nego i dominacijom i agresijom”, kažu autori studije Barnabi Dž. Dikson i Robert C. Bruks.

“Srednja dužina brade je najatraktivnija, dok muškarce s dugom bradom žene doživljavaju kao osobe koje će biti bolji očevi i štititi svoje potomstvo”
, pišu oni.

Osim toga, naučnici su otkrili da brada može da oda utisak plodnosti – što muškarac ima više dlaka na licu, to ženama deluje muževnije, naročito ako su one u plodnoj fazi menstrualnog ciklusa.

Dikson i Bruks došli su do tih zaključaka prikazujući fotografije nasmejanih muškaraca sa različitim dužinama brade 351 ženi i 177 heteroseksualnih muškaraca.

Po svemu sudeći, na rezultate je uticala naša evolucija.

“Bradatost je praistorijsko stanje muškog lica”
, piše naučnik Rik Mislevski, koji smatra da se brade odavno smatraju znakom muževnosti.

“Zato kvalitet brade, njena gustina i punoća signalizira potencijalnim partnerkama da je muškarac zreo i spreman za očinstvo. To bradu čini moćnom polnom karakteristikom”
, kaže on.
Izvor: b92

Pogledajte još