Znate li na kakve brade žene otkidaju?

Dugačke brade, brade “od jednog ili dva dana” i potpuno obrijani muškarci manje su privlačni ženama od pomalo zapuštene brade koja nije brijana desetak dana, pokazala je australijska studija.

Nauka kaže da svaka dužina šalje drugačiji signal suprotnom polu.

“Facijalne dlake povezuju se ne samo sa zrelošću i muževnošću, nego i dominacijom i agresijom”, kažu autori studije Barnabi Dž. Dikson i Robert C. Bruks.

“Srednja dužina brade je najatraktivnija, dok muškarce s dugom bradom žene doživljavaju kao osobe koje će biti bolji očevi i štititi svoje potomstvo”
, pišu oni.

Osim toga, naučnici su otkrili da brada može da oda utisak plodnosti – što muškarac ima više dlaka na licu, to ženama deluje muževnije, naročito ako su one u plodnoj fazi menstrualnog ciklusa.

Dikson i Bruks došli su do tih zaključaka prikazujući fotografije nasmejanih muškaraca sa različitim dužinama brade 351 ženi i 177 heteroseksualnih muškaraca.

Po svemu sudeći, na rezultate je uticala naša evolucija.

“Bradatost je praistorijsko stanje muškog lica”
, piše naučnik Rik Mislevski, koji smatra da se brade odavno smatraju znakom muževnosti.

“Zato kvalitet brade, njena gustina i punoća signalizira potencijalnim partnerkama da je muškarac zreo i spreman za očinstvo. To bradu čini moćnom polnom karakteristikom”
, kaže on.
Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.