Prvi "zeleni" hotel u Srbiji: Radisson Blu dobio "Green key" nagradu

Kako bi hoteli stekli pravo na ovaj sertifikat, prvo moraju da ispune niz uslova u vezi sa očuvanjem životne sredine.

Jedna grupa
uslova podrazumeva između ostalog da hotel ima sisteme za štednju vode, da imaju sistem za ekonomičan utrošak električne energije (čak 90% hotelskog osvetljenja čine LED lampice za uštedu energije), ali i da se hotel snabdeva kod lokalnih proizvođača organske hrane.

Druga grupa
uslova se odnosi na podizanje ekološke svesti, na primer da hotel pruži gostima opciju da recikliraju, hemija koja se koristi za čišćenje mora biti "environment friendly". Pažnja se obraća i na naizgled sitne stvari, npr. spremačice ne menjaju peškire ako se nalaze na šipci, već isključivo ako su na podu.

(old_image)

Tokom današnje svečane ceremonije, direktor Green Key projekta, Fin Bolding Tompson je predstavnicima hotela uručio sertifikat Green key. "Ponosni smo što najzad možemo da uručimo ovaj sertifikat hotelu u Srbiji. Radisson Blu Old Mill hotel je postavio standard, ne zavidim onima koji apliciraju posle njih." kaže Tompson za portal Nadlanu.

Ukratko, ovaj sertifikat vam garantuje da odsedate na mestu koje je "zeleno" da zelenije ne može biti.

Green Key je nevladin, neprofitan i u potpunosti nezavisan program, koji promoviše održivi turizam sa ciljem doprinošenja prevenciji klimatskih promena. U Srbiji, Green Key sertifikat kontroliše i sprovodi organizacija Ambasadori održivog razvoja i životne sredine.

Nadlanu

Pogledajte još