CANE JE UNUK GAVRILA PRINCIPA: Mi smo porodično partibrejkeri

Pre nekoliko meseci uzbunila se javnost zbog navodnog kraja kultnog benda "Partibrejkersi", što je bilo posledica loše protumačene situacije u kojoj frontmen benda Zoran Kostić Cane veliku energiju ulaže u svoj drugi bend "Škrtice". To je, ipak, dokazalo koliko je ovaj bend i dalje važan u ovom društvu. Baš kao i Cane, taj omiljeni roker svima i svakome, pa i onima koje oštro secira kroz stihove (a inače često i govori, a ne samo peva, u stihovima).

Cane Partibrejkers u porodičnom stablu "krije" jednu "stavku" koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvek bude "slobodan i samo svoj". On naime, ima bliske porodične veze sa Gavrilom Principom. O tome je zaista retko pričao, a sve je objasnio uredniku "Nedeljnika" Branku Rosiću u jednom intervjuu.

- Ja sam potomak Gavrila Principa. Majka Gavrila Principa i moj pradeda su rođeni brat i sestra - rekao je Cane.

Priča se logično nastavila:

- Mi smo porodično partibrejkeri. Mi smo partibrejkeri kroz epohu i vreme. Svašta se pisalo o Gavrilu. Najgore je što su nas učili je to da je njegov metak ubio trudnu ženu. Nije istina. Sofija Hotek nije bila trudna. Ona je dva meseca pre dolaska u Sarajevo imala težak pobačaj. To čak nisu sami Austrijanci smislili već naši austrijski učenici. Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu: "Ej, Ferdinande, nemoj da nas ugnjetavaš". Jer kako god gledaš kroz istoriju mi smo hteli da budemo Austriji pri ruci, ali uvek smo bili zloupotrebljeni. Gavrilo nije bio sam. Tu su bili i Hrvati, muslimani. Mehmedbašić je imao namazan nož otrovom i hteo je da cara ubode u samoj sarajevskoj većnici. Čabrinović je bacio bombu. Gavrilo je iz trećeg pokušaja uradio to što je uradio. Kao što znamo, hteli su cara da ubiju i Tin Ujević i ekipa. Gavrilo je sa svojih nepunih 19 godina dao život da bi svi mi živeli zajedno.

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Studio B - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još