SUMNJIVO LICE na Filmstreet-u: Izvođenje predstave i umetnički protest!

Navikli smo da se uz našeg najpoznatijeg komediografa, Branislava Nušića, uvek dobro nasmejemo. Po prvi put, ovaj komad u režiji Vojislava Arsića postavlja nam pitanje šta je tu zapravo smešno? Da li to što su predstavnici vlasti s kraja 19. veka nepismeni i korumpirani? Da li to što se istorija ponavlja i tu sliku vidimo i danas, a trebalo je da kao društvo napredujemo? Ili ipak činjenica da ne želimo da se menjamo, već radije glumimo ovce i pratimo svoje vođe? Predstava je urađena po, ali i o komadu Sumnjivo lice, koji je obavezna lektira u školama. Možda čak i ovaj bezbrižni, laki komad, koji ima veliki kritički potencijal, postane obavezno štivo za sve one koji žele da preispitaju situaciju u kojoj žive.

Ova predstava, koju je do sada odgledalo više od 3000 ljudi, naišla je na veoma dobru reakciju publike i kritike, ne samo zbog svoje energije i aktuelnosti tema, već i zbog direktne kritike društva.

Suzana Trninić je rekla:

- Ova obrada je jedan nov, potpuno savremen pristup adaptaciji književnog dela koji publiku ne ostavlja ravnodušnom. Ogoljena scena u kojoj dominira zvuk kroz songove i minimalistički pokreti upravo fokusiraju pažnju gledalaca.

Novinarka Radio Beograda, Aleksandra Glovacki, napisala je:

- Sve se ovo predočava sa scene, u estetici ”in your face”, iliti direktno u glavu – tvoju publiko, sa vikom, propitivanjem, ponavljanjima u agresivnom muzičkom rečitativu. Može da vas nervira povremeno ta direktna agresija, može da vam zasmeta, ali ne možete ostati pasivni na svojim udobnim sedištima, morate biti uvučeni. Uvučeni u šta? Pa upravo u ono čime se Nušić bavio, majstorski bavio, protomajstorski bavio, a to je srpska palanka i srpska palanačka, nepismena, bahata, pokvarena, korumpirana vlast, uz magareći narod koji tu vlast toleriše. Reditelj i dramaturškinja to rade tako što se svaki lik analizira i ogovara, bilo govorno bilo kroz akciju, uz tek nekoliko scena uzetih iz samog komada.

Foto: Jelena Janković

Dođite da zajedno pogledamo ovu hrabru i smelu izvedbu, zapitamo se šta to nije u redu sa celim društvom koje je trebalo da nauči nešto iz svih tih nekada zabranjenih i cenzurisanih dela, i pomislimo: "Izvini, Nušiću!"

Režiju potpisuje Vojislav Arsić, po izvedbenom tekstu Milene Bogavac. Igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Marko Panajotović, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović i Predrag Vasić.

Filmstreet je filmski festival koji tokom leta organizuje besplatne projekcije filmova u Beogradu, na otvorenom. Nastao je kako bi ljudi koji u Beogradu provode letnje dane, mogli da uživaju u poznatim filmskim ostvarenjima, na Tašmajdanu, Kalemegdanu, Cvetnom trgu i ostalim mestima. Pored filmova, Filmstreet je omogućio i besplatno gledanje predstava. Nakon izvođenja predstave "Muškarčine" prošle godine, tokom ove sezone će gledaoci imati priliku da pogledaju još jednu predstavu Reflektor teatra.

Pogledajte još