Tršćanski partizanski hor "Pinko Tomažič" konačno u Beogradu!

Tršćanski partizanski hor “Pinko Tomažič” konačno stiže u Beograd!

U subotu, 1. decembra od 20 časova u Kombank dvorani nastupiće sastav od skoro 100 članova, pevača i muzičara, poznatih po jedinstvenom spektaklu i atmosferi koja publiku dovodi do usijanja.

Najveći slovenački partizanski hor je važan kulturni segment slovenačke zajednice u Italiji, koji izvodi pesme na teme NOB-a sa naglaskom na jugoslovenske i slovenačke partizanske borbe.

Od svog osnivanja (1972) hor je promenio više od 500 članova, što pevača, što muzičara. Hor je imao preko 1.000 nastupa širom sveta, u postjugoslovenskom periodu neki od njihovih najvećih koncerata su održani 2012. i 2013. godini u Cankarovom domu i u areni Stožice u Ljubljani, kao i koncert iz novembra 2017. godine zajedno sa čuvenim horom “Aleksandrov” iz Moskve.

Na čelu hora je dirigentkinja Pija Cah. Njihov standardni repertoar sadrži pesme jugoslovenskih i italijanskih partizana, kao što su "Bella Ciao", "Konjuh planinom", "Sivi sokole", "Hej brigade"! (pesma grada Ljubljane), "Na juriš!", "Vstala Primorska", "Na Kordunu grob do groba", "Bilećanka" (pozor, napisao ju je Milan Apih, celjski učitelj u zatvoru u Bileći 1940, onda je prevedena na SBHCG jezik), te pesme međunarodnog antifašističkog pokreta.

Pored hora, na koncertu će nastupiti i specijalni gosti iz bivših republika Jugoslavije, među kojima su Martina Feri, Dirty fingers, Ovce, Dragoljub Đuričić, Branka Šćepanović i Nikolina Kovačević.

Fantastična kombinacija tradicionalnog partizanskog hora i multimedijalnih radova, koji će publiku voditi kroz istoriju antifašističke borbe i njene predstavnike, pokazaće značaj i svevremenost ovakvih događaja!

Na preko 1000 koncerata širom sveta hor je zadobio srca hiljada ljudi, a spektakl koji očekuje sve posetioce prvog decembra u Beogradu je nezaobilazan događaj prednovogodišnje atmosfere!

Organizatori koncerta su Savez antifašista Srbije i Reflektor production.

Ulaznice za koncert tršćanskog partizanski hor „Pinko Tomažič“ se mogu kupiti na blagajnama Eventima i Kombank Dvorane po ceni od 1.000 do 2.000 dinara kao i onlajn na www.eventim.rs.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još